Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD a solicitat o dezbatere în PE privind preţurile la energie. Negrescu: 'Sper ca Bruxelles-ul să ne împingă să luăm măsuri'

cursdeguvernare.ro
Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu susţine că există şanse ca Parlamentul European să dezbată problema creşterii preţurilor la energie în plenara de la începutul lunii octombrie, ca urmare a unei solicitări venite din partea grupului S&D.

În cadrul unei dezbateri online organizate de către DC News Media Group, Negrescu a precizat că este foarte important ca Uniunea Europeană să reacţioneze la creşterea preţurilor în domeniul energiei. Potrivit acestuia, sunt necesare măsuri "unitare" în plan european şi chiar şi o anchetă privind factorii care au influenţat creşterile de preţuri.

"Am venit cu această interpelare a Comisiei Europene în urmă cu ceva timp şi am mers şi mai departe. Împreună cu delegaţia PSD din PE şi, mai nou, şi cu grupul S&D din Parlamentul European am solicitat o dezbatere în regim de urgenţă privind subiectul creşterii preţurilor la energie, cu o rezoluţie a PE pe subiect. Ca informaţie de ultimă oră, se pare că avem şanse ca această dezbatere să intre pe ordinea de zi de la începutul lunii octombrie, când avem plenara PE, tocmai pentru a convinge Comisia Europeană să se mişte un pic mai repede. Şi, de ce nu, poate Comisia Europeană să pună presiune şi pe statele membre, pentru că sunt state care deja au venit cu măsuri, Spania, Franţa, şi sunt state care doar discută şi ignoră problema, cum, din păcate, am remarcat în ultimele săptămâni în România, unde doar constatăm şi nu reacţionăm la situaţia dată de aceste creşteri de preţuri", a spus Victor Negrescu.

Conform acestuia, Comisia Europeană trebuie să prezinte măsurile pe care poate să le ia un stat membru pentru a face faţă creşterii preţurilor: dacă poate subvenţiona, dacă şi cum poate plafona preţurile sau dacă poate să intervină în zona concurenţei.

"Practic, Bruxelles-ul trebuie să reglementeze şi să vină clar cu aceste măsuri şi asta ar ajuta să venim mai repede cu măsuri în plan naţional şi ar convinge şi Guvernul să reacţioneze mai repede", a opinat el.

Negrescu a apreciat că la nivelul UE ar trebui elaborată o strategie pentru dezvoltarea resurselor energetice din statele membre.

"Spania a lansat această idee a autonomiei energetice, adică independenţa energetică a Uniunii Europene, cu investiţii masive în ceea ce înseamnă tehnologia energetică existentă şi, de ce nu, poate chiar energia regenerabilă. Dar, investiţii foarte clare, pentru că în momentul de faţă avem multe oportunităţi, dar multe sunt la nivel de promisiuni. Inclusiv în draftul PNRR se vorbeşte de energie regenerabilă, însă nu este nimic stabilit: cum vor ajunge banii în economie, cum se vor face respectivele investiţii, cât va dura. Bruxelles-ul trebuie să preseze statele membre şi Guvernele lente, pentru că sunt guverne lente. Şi din nou compar România cu Spania. În Spania au un plan în acest sens, foarte clar, deja elaborat acum, pentru a face faţă acestei provocări. România doar discută, doar vorbeşte ipotetic şi, din păcate, consumatorii (...) suferă foarte mult. Trebuie să înţelegem că trebuie o reacţie mai rapidă şi măsuri mai ferme. Şi, dacă nu le facem noi, sper ca măcar Bruxelles-ul să ne împingă să facem aceste măsuri, pentru că Guvernul de la Bucureşti nu îl văd dornic să vină cu măsuri adecvate", a afirmat eurodeputatul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.