Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: Accesul egal la educație, dezvoltarea competențelor digitale și investițiile masive în educație trebuie să fie priorități pentru autorități

MAE
Victor Negrescu

Mai mulți bani pentru programul Erasmus+ dedicat tinerilor, investiții publice masive în sistemele de învățământ, alfabetizare digitală pentru toate generațiile și acces la educație pentru toți copiii: sunt principalele direcții de acțiune în domeniul educației susținute de Grupul socialist din Parlamentul European, eurodeputatul român Victor Negrescu fiind unul dintre autorii strategiei.

Grupul S&D din Parlamentul European a adoptat astăzi documentul de poziție „Spațiul european al educației: realitatea noastră pentru 2025”, avansând 16 propuneri pentru creșterea calității, a caracterului incluziv și echității sistemelor de educație din Uniunea Europeană. Documentul, care a fost transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, atrage atenția asupra faptului că propunerea actualizată privind bugetul pe termen lung al UE și Planul european de redresare economică nu iau în considerare provocările actuale la adresa educației.

Europarlamentarul Victor Negrescu, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European privind construirea politicii în domeniul educației digitale și membru în grupul de lucru care a realizat strategia adoptată de Grupul S&D, consideră că statele membre au nevoie de acțiuni și de politici comune astfel încât sistemele de educație din Europa să poată răspunde mai eficient în fața unor crize precum cea generată de virusul SARS-COV-2.

„Deși politicile privind educația se decid mai ales la nivel național, provocările cu care sistemele educaționale din Europa se confruntă, cum ar fi digitalizarea, nu cunosc granițe. Pandemia de coronavirus a pus în evidență punctele slabe ale sistemelor de învățământ din UE. Educația a ajuns într-un impas și mulți elevi nu au avut acces la învățământul online, în condițiile în care educația digitală este încă departe de a fi o realitate în majoritatea statelor membre”, susține Victor Negrescu.

Europarlamentarul social-democrat consideră că atât bugetul UE, cât și bugetele naționale trebuie să susțină mai mult educația, în special educația digitală și instruirea continuă pe toată perioada vieții.

„Sper că toată lumea înțelege că astăzi competențele digitale sunt esențiale pentru ca toți cetățenii să beneficieze de servicii digitale și să progreseze în plan profesional. Prin urmare, Grupul S&D solicită includerea alfabetizării media și digitale la toate nivelurile educaționale și pentru toate generațiile, precum și fundamentarea Planului de acțiune pentru educația digitală și a Agendei pentru competențe în Europa pe nevoile reale ale societății contemporane, precum echitatea, coeziunea, egalitatea de șanse, cetățenia activă, creativitatea și inovarea”, afirmă eurodeputatul român.

Documentul de poziție al Grupului S&D solicită acces egal la educație pentru toți copiii, recunoașterea diplomelor la nivelul UE, alocarea de către statele membre a unui procent de 10% din PIB pentru educație și excluderea investițiilor în domeniu din calculul deficitului bugetar și  Guvernanței economice. De asemenea, social-democrații europeni critică nerespectarea de către Comisia Europeană a promisiunii de a face alocări suplimentare pentru educație și de a susține corespunzător programul Erasmus+ și se angajează să tripleze bugetul pentru acest program în cadrul financiar multianual 2021-2027.

Documentul de poziție „Spațiul european al educației: realitatea noastră pentru 2025” este disponibil aici: https://www.socialistsanddemocrats.eu/sites/default/files/2020-06/european-education-area-our-reality-for-2025-en-200624.pdf.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.