Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu, comisarul european propus de PSD, acuză jocuri murdare

MAE
Victor Negrescu

Fostul europarlamentar Victor Negrescu, propus de guvernul demis Viorica Dăncilă pentru funcția de comisar european, a acuzat marți un „joc politic clasic”: socialiștii aveau 10 posturi de comisar european, iar PPE - 9, o schimbarea de echilibru periculoasă pentru popularii europeni și din din acest motiv s-a trecut la un meci agresiv. „Ce nu te omoară te face mai puternic”, spune Negrescu.

„Reprezentarea României la nivel european a fost mereu o prioritate pentru mine atât în calitate de europarlamentar și ministru delegat pentru afaceri europene cât și în activitatea profesională sau de militant pro-european. În acest sens am fost onorat să fiu nominalizat ca o posibilă propunere a României pentru a ocupa funcția de comisar european și mai ales să constat că nu au existat critici în spațiul public. Acest lucru înseamnă că există persoane care cred că am capacitatea, experiența și aptitudinile pentru a reprezenta România la cel mai înalt nivel și le mulțumesc în acest sens pentru sprijinul și recomandările primite. Cu siguranță eforturile mele în a clădi consensul în jurul Președinției României la Consiliul UE dar și asumarea publică a unui discurs pro-european, indiferent de consecințe, au marcat direcții pe care voi continua să le urmez pe mai departe.

În ciuda acestor lucruri, este de remarcat lipsa de consecvență și politizarea exagerată a ceea ce ar fi trebuit să fie o procedură clară și transparentă privind desemnarea unui comisar european. Informații eronate pe surse cum că aș fi fost respins au reprezentat o parte importantă din arsenalul folosit politic pentru a discredita imaginea țării noastre care, acum, constat că se dorește a fi reclădită. Nu în ultimul rând realizarea unor pseudo-anchete este de asemenea parte din arsenalul folosit, ghidat ideologic și de interese mărunte, care ilustrează ura și agresivitatea politică a unor personaje. Cred prea mult în libertatea de expresie pentru a reacționa la fiecare lucru apărut dar în cazul în care vor continua să apară minciuni nu voi ezita să îmi apăr onoarea și cariera dacă acest lucru se va impune.

Realitatea este că această numire a fost marcată de un joc politic clasic. Socialiștii aveau 10 posturi de comisar la Bruxelles, popularii aveau 9. Era o schimbare de echilibru în Comisia Europeană care ar fi fost prea riscantă pentru PPE în contextul unui executiv european cu o majoritate fragilă în Parlamentul European. Pe fondul unor erori de parcurs, dreapta din România și din UE a jucat, uneori agresiv, prin orice mijloace, a profitat de ocazie pentru a întârzia procesul, a așteptat momentul oportun și a marcat în interesul propriu care evident nu are legătură cu interesul României. Mai multe comentarii nu își au rostul pentru moment. Poate după viitoarea propunere de comisar, care deși era o urgență europeană a fost întârziată fără explicații pentru satisfacerea obiectivelor politice. Sper să avem cât mai repede o nouă Comisie Europeană care să răspundă așteptărilor ridicate ale cetățenilor europeni deoarece riscurile sunt semnificative în contextul în care formațiunile anti-europene câștigă teren în Europa.

Pentru că nu am avut ocazia să o fac în cadrul unor audieri publice în Parlamentul național sau european, vă prezint aici o mică parte din ceea ce consider că ar fi trebuit să fie prioritățile viitoarei Comisii Europene în materie de transport. Le enunț pe scurt aici, în speranța ca ele să fie preluate:

- dezvoltarea rețelelor de transport în vederea realizării unor conexiuni eficiente Nord/Sud - Est/Vest care că conducă la unitatea blocului european

- introducerea și sprijinirea dezvoltării de mijloace de transport non-poluante / ecologice inclusiv prin dezvoltarea unui mecanism de sprijin și finanțare european menit să reducă decalajele existente în contextul obiectivelor comune în materie de mediu

- inițierea și implementarea legislației și soluțiilor tehnice pentru asigurarea mobilității militare

- colaborarea cu statele membre în vederea dezvoltării educației rutiere și a mecanismelor de prevenție destinate scăderii riscurilor generate de accidente

- sprijinirea industriei și soluțiilor inovative europene în materie de transport eficient / ecologic

Ce nu te omoară te face mai puternic și avem cu siguranță multe lucruri de făcut pe viitor, rămânând fideli valorilor noastre chiar dacă din păcate în politică epoca jocurilor murdare și de culise cunoaște astăzi apogeul. Fără resentimente, obiectiv și susținător activ al proiectului european voi continua să militez pentru o Românie puternică într-o Uniune Europeană mai democratică, unită și apropiată de cetățeni”, a scris Negrescu pe Facebook.

Vezi si: A început epurarea în Guvern: copiii fruntașilor PSD și-au luat zborul + Ludovic Orban și-a numit șeful Cancelariei Prim-Ministrului .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.