Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu, inițiativă civică pentru informarea românilor în legătură cu drepturile în calitate de cetățeni europeni

negrescu

Organizația PES activists România a lansat la Alba Iulia petiția "Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline! Pentru crearea unei cetățenii europene."

"Cetățenia europeană, consacrată prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (art. 20), conferă tuturor persoanelor care au naționalitatea unui stat membru o serie de drepturi. De la teorie la practică și de la norma juridică la realitatea din teren este cale lungă.

Cetățenia europeană este un concept juridic care trebuie să devină realitate pentru a putea fi valorificată de toți cetățenii europeni, și în consecință de români. Ea trebuie să le protejeze interesele, să le ofere oportunități egale de dezvoltare personală și profesională, să stimuleze participarea la viața politică a UE și să dezvolte o identitate europeană.

Din păcate, absența unui statut clar face ca cetățenia europeană să fie și ușor de pierdut. De exemplu, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce la pierderea statutului de cetățean european pentru milioane de persoane.

Odată cu aderarea la UE, cetățenii români au avut posibilitatea să călătorească, să muncească și să studieze oriunde în spațiul comunitar. Aceștia au cunoscut, nu fără eforturi și sacrificii, ce înseamnă Uniunea Europeană. Fără îndoială, România a beneficiat enorm de pe urma apartenenței la UE.

Există totuși situații în care românii nu au sentimentul că sunt tratați ca cetățeni europeni cu drepturi depline. Aceasta este o realitate care impune nu o critică agresivă, compulsivă și irațională la adresa instituțiilor europene, ci o discuție constructivă, deschisă și argumentată, atât la nivel național, cât și european, în vederea consolidării cetățeniei europene și a asigurării depline a drepturilor pentru toți cetățenii europeni.

"Statutul garantat în scris, inclusiv printr-o carte de identitate specifică sau includerea sa în cartea de identitate națională, ar trebui să garanteze drepturi egale pentru toți. Mai exact libertatea de circulație specifică spațiului Schengen, drepturi depline la educație, muncă și protecție socială, posibilitatea de a beneficia de noi drepturi supranaționale garantate de legislația europeană." - Victor Negrescu, inițiatorul campaniei, PES activists România.

De aceea, PES activists România a demarat campania „Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetățenii europene”.

Uniunea Europeană nu poate funcționa și nu poate fi cu adevărat puternică și coezivă dacă, dincolo de norma juridică, cetățenii săi nu beneficiază de un statut care să garanteze drepturile pentru toți și să le dea forță în această construcție comună. Este momentul ca liderii Uniunii Europene, precum și reprezentanții tuturor statelor membre să conștientizeze nevoia de a readuce cetățenii spre proiectul comun european și să promoveze un proiect al cetățeniei europene care să anuleze diferențele la nivel european.

Petiția va fi depusă la Parlamentul European și integrată în demersuri similare demarate în alte state membre pentru crearea cetățeniei europene", potrivit unui comunicat de presa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.