Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Negrescu: Negrescu: Va fi depusă în Parlament, săptămâna viitoare, o lege privind parteneriatul civil

Stil de viata
parteneriat civil

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, luni, că parlamentari „din tot spectrul politic” vor depune săptămâna viitoare un proiect de lege privind reglementarea parteneriatului civil.

„Nu există câștigători și pierzători atunci când există consultări publice, există doar posibilitatea să identificăm cele mai bune soluții care să ne aducă pe toți împreună. Zilele trecute a fost organizat un referendum care nu are câștigători și nu are pierzători, are doar un singur mesaj, un mesaj că, în definitiv, trebuie să găsim acele proiecte, acele soluții, care ne pot împinge înainte. Există o parte din aceste soluții”, a declarat, luni, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, în cadrul unui discurs susținut la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din București, la încheierea seriei de consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene.

El a arătat audienței documentul cu proiectul de lege privind parteneriatul civil, despre care a spus că va fi depus săptămâna viitoare în Parlament, dar nu a precizat ce conține proiectul și nici nu l-a dat publicității.

„Am remarcat în diferitele intervenţii publice, de ieri sau şi de astăzi, faptul că foarte mulţi actori sociali şi politici subliniau ideea de a găsi un nou cadru legal pentru a reglementa ceea ce înseamnă viaţa de zi cu zi a cuplurilor necăsătorite, subliniind în acest sens ideea parteneriatului civil. La un moment dat, am fost însărcinat cu această sarcină și vreau să vă spun că acest proiect este aici şi este completat, este complet, a fost discutat cu partenerii din societatea civilă, cu actorii sociali, cu formaţiunile politice şi acest proiect urmează să fie depus săptămâna viitoare de colegi parlamentari. În mod special avem aici câţiva deputaţi care sunt implicaţi, aş sublinia pe dl Florin Manole, dar şi alţi parlamentari, din tot spectrul politic”, a declarat Negrescu.

Ministrul a mai precizat, în acest context, că și persoanele care au votat la referendumul pentru familie au nevoie de „un răspuns pentru a trece peste temeri”.

„Dacă e să fac referire la ce s-a întâmplat în weekend, au fost persoane care au mers, au votat, au avut opţiunile lor, și acele persoane au nevoie ca vocile lor să fie exprimate. Probabil au exprimat o serie de temeri vizavi de globalizare, vizavi de ceea ce înseamnă evoluţiile din UE şi la nivel global. Şi acele persoane au nevoie de un răspuns pentru a trece peste temeri şi a identifica acele soluţii care le pot da siguranţa că viitorul lor va fi unul mai bun” a spus Negrescu.

Senatul a prelungit, pe 3 octombrie, termenul de dezbatere pentru pentru un proiect de lege privind parteneriatul civil, inițiat de deputatul independent Oana Bîzgan și care vizează „oferirea unei protecții juridice pentru cuplurile care nu doresc să își schimbe statutul civil”.

"Uniunile consensuale - cuplurile care aleg să nu se căsătorească - prezintă un trend ascendent în ultimii ani, atât la nivel internaţional, cât şi naţional. Convieţuirea în afara căsătoriei este o stare de fapt ce nu mai poate fi ignorată, fiind necesar să devină şi o stare de drept. Proiectul are ca finalitate oferirea unei protecţii juridice pentru cuplurile ce nu doresc să îşi schimbe statutul civil, dar sunt dispuse să îşi oficializeze relaţia. Partenerii dintr-o uniune consensuală trebuie să aibă dreptul la protecţia bunurilor, la accesul la servicii medicale şi reprezentare în caz de pierdere a capacităţii de a decide pentru sănătatea proprie, la abitaţie, la succesiune în caz de deces", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe 30 septembrie, că s-a decis în partid ca după referendumul privind redefinirea familiei, să se discute legea parteneriatului civil, Liviu Dragnea anunțând că proiectul este gata. „Eu am cerut unor colegi din partid de mai mult timp să înceapă discuțiile cu aceste asociații pentru a se realiza legea parteneriatului civil, ca să le dăm mai multe posibilități, dar nu posibilitatea de adopție”, a declarat Liviu Dragnea, la România Tv.

Pe 26 septembrie, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că europarlamentarul ALDE, Renate Weber, lucrează la un proiect pentru parteneriatul civil, lege care trebuie promovată după referendumul pentru redefinirea familiei.

Un procent de 21,10% de persoane s-au prezentat la urne, la referendumul pentru revizuirea Constituției, în sensul redefinirii familiei, pragul necesar pentru validare, potrivit legii, fiind de 30%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.