Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta aruncă în AER planul pentru tăierea pensiilor speciale: Economia e una INFIMĂ

ponta

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, consideră că intenţiile liberalilor de a tăia pensiile speciale pentru a face economii la buget nu sunt serioase, menţionând că, în realitate, vor fi afectaţi 2.000 de beneficiari, ceea ce va însemna doar 50 de milioane de lei economisiţi.

"A anunţat doamna Turcan că urmează să taie pensiile speciale, care sunt 9 miliarde de euro. În primul rând, nu sunt 9 miliarde de euro, sunt 9 miliarde de lei. E o diferenţă de 1 la 5. Poate a greşit. A zis că le taie. Eu cunosc foarte bine situaţia asta. Sunt 160.000 de beneficiari. Din cei 160.000, 150.000 sunt beneficiari de pensii militare, de care nu se atinge. Foarte bine, dar atunci am scos 150.000 din 160.000 şi am scos 8 miliarde din 9 miliarde de lei, (...) A mai rămas un miliard de lei pentru 10.000 de persoane. Din cele 10.000 de persoane beneficiare, 5.500 sunt magistraţi şi personalul din justiţie. Deci, aţi mai tăiat încă 5.500 şi 850 milioane de lei sunt pentru ei. Mai rămân 150 milioane de lei pentru 4.500 de persoane. Din cele 4.500, 1.500 sunt aviatori, personalul navigant, care cred că suntem toţi de acord că merită acea pensie de serviciu, deci în final, dacă se taie, se taie la 2.000 de persoane, şi anume parlamentari, angajaţi parlamentari, Curtea de Conturi şi ambasadori, unde iarăşi toată lumea a fost de acord că foştii ambasadorii merită acea pensie de serviciu", a afirmat Ponta.

Citește și: Raluca Turcan: ‘Românii puteau trăi ca «afară», dacă dezvoltarea țării nu era frânată de corupție’

El a spus că rămân aproximativ 2.000 de persoane de la care economia anuală este de vreo 50 de milioane de lei.

"Deci, povestea asta cu 'am tăiat pensiile speciale', 'am făcut o economie la buget' nu e serioasă şi eu, chiar dacă uneori se supără cineva, eu vreau să-i rog să fie serioşi şi să spună dacă vor să facă ceva sau nu. Ca şi la recursul compensatoriu", a adăugat Ponta.

Citește și: Florin Cîțu face dezvăluiri bombă: Unele din faptele predeceseorilor mei sunt grave

Liderul Pro România a spus că este de acord cu eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

"Nu am votat pensii speciale pentru parlamentari, eu cred că este un lucru cu care toată lumea este de acord, dar vreau aici, ca să fim serioşi până la capăt, ca noi toţi care susţinem aceste lucruri să susţinem şi în Parlamentul European acelaşi lucru pentru că, de exemplu, domnul Cioloş are pensie specială, parlamentarii europeni din România au pensie specială şi atunci, dacă suntem serioşi în România, ar trebui să fim serioşi la Bruxelles. Dar altfel, da, se scot", a mai afirmat Ponta.

Citește și: Jandarmerița bătută în timpul protestelelor din 10 august 2018 mută în forță împotriva Jandarmeriei

Potrivit acestuia, parlamentarii Pro România solicită Guvernului să vină în Parlament cu proiecte de lege.

"Solicitarea noastră e o chestiune de bun simţ: cât se poate, să se vină în Parlament cu proiectele de legi, pentru că există majoritate pentru Guvern şi, oricum, noi, dacă sunt proiecte bune, le sprijinim. Dacă sunt proiecte rele, sigur votăm contra, dar nu suntem contra de principiu, iar cei de la PSD, după cum aţi văzut, au multe alte probleme decât să facă opoziţie", a mai arătat Ponta.

Citește și: Florin Cîțu face acuzații grave: Știau că economia ajunge în această situație și ne-au lăsat să mergem în această direcție

Ulterior, Ponta a scris pe Facebook un text mai amplu:

"M-am saturat de populism ieftin si declaratii pompoase lipsite de continut! Este nevoie de competenta si seriozitate cand abordezi probleme atat de grave si delicate ale societatii romanesti!

Oamenii trebuie sa stie adevarul despre pensiile “speciale” si despre ce propun Guvernul PNL si parlamentarii USR . Daca lasam necorectate minciuni si date false nu vor putea niciodata romanii sa inteleaga ce se intampla - iar nemultumirile legitime vor fi manipulate politic!

Citește și: Liderul PSD,despre eliminarea pensiilor speciale: Ori e desființatare la toata lumea, ori nu

1. Desi se foloseste termenul de “pensii speciale” reprezentantii Guvernului se refera, de fapt, la pensiile militare si la pensiile de serviciu / cand vorbesc despre “eliminarea pensiilor speciale de la care se excepteaza cele militare si din Justitie” atunci se refera doar la aprox. 2.000 de persoane din cele 160.000 de beneficiari / desi se vorbeste de “eliminarea unei inechitati crase in Sistem” de fapt pensiile cu valori foarte mari raman neatinse / desi se vorbeste despre “economii bugetare” - de fapt din suma totala de 9 miliarde de RON/anual se reduc aprox 50 milioane ( 0,6% )

2. Doamna Vicepremier Raluca Turcan vorbeste de 9 miliarde de Euro platite anul / in realitate este vorba de 9 miliarde de RON ( o suma de 5 ori mai mica - poate a fost doar o exprimare gresita )

Citește și: Ultimatum dat de Dumitru Coarnă lui Marcel Vela: ‘Altfel’

3. De pensii militare beneficiază aproximativ 150.000 de persoane - cei care au fost încadrați la MApN, MAI , SRI si alte institutii militarizate . Suma totala alocata este de aprox. 8 miliarde RON / de acestea Guvernul nu se atinge ( desi ar trebui sa revina la aplicarea corecta si rationala a Legii 223/2015) - invocarea acestora este pura demagogie

4. De pensii de serviciu ( pentru care se aloca aprox. 1 miliard de RON) beneficiaza aprox 10. 000 de persoane - cei care au fost:

Citește și: Raluca Turcan: ‘Românii puteau trăi ca «afară», dacă dezvoltarea țării nu era frânată de corupție’

* procurori, judecatori, personal auxiliar din Justitie - 5.600

* personal aeronautic - 1.500

* Deputati, senatori funcționari publici parlamentari - 800

* Fosti diplomați - 850

* Personalul Curtii de Conturi si auditori publici externi ai Curții de Conturi - 600

Citește și: Florin Cîțu face dezvăluiri bombă: Unele din faptele predeceseorilor mei sunt grave

5. De zeci de ori s-a explicat ( si toata lumea a fost de acord) de ce aviatorii si personalul navigant au o pensie de serviciu : specificul activitatii, responsabilitatea uriasa, stresul si consumul emotional si ( important) conditiile concurentiale de pe piata muncii care impun formarea veniturilor din salarii mici ( ceea ce duce la pensii mici) compensate de diurne si sporuri / aceste prevederi speciale au fost suspendate de Guvernul “Boc” doar pe perioada Crizei din 2010-2012 si sunt absolut necesare daca ne dorim in Romania un viitor profesionist si sigur al aviatiei civile

6. Pensiile de serviciu pentru diplomati au avut la baza specificul activitatii ( salarii mici pana in anul 2014) si numarul mic de beneficiari / MAE ar trebui sa spuna clara daca este benefica pentru reprezentarea tarii noastre in exterior pastrarea sau schimbarea Sistemului

Citește și: Jandarmerița bătută în timpul protestelelor din 10 august 2018 mută în forță împotriva Jandarmeriei

7. La Curtea de Conturi activitatea este asimilata celei a magistratilor - nu se poate constitutional sa departajezi modul de pensionare ( orice lege contrara ar duce la procese pe care le pierde Statul Roman)

8. La Parlamentari ( si functionarii parlamentari) cerinta unanima a societatii este de eliminare a pensiei de serviciu - fiind un organism politic este imposibil sa te opui vointei electoratului si voi vota linistit pentru eliminarea acestora / vreau insa si aici sa nu lasam ipocritii sa ne dea lectii - astept sa vad ca Dacian Ciolos si Europarlamentarii USR si PNL vor cere si la Bruxelles abrogarea pensiilor speciale de care ei beneficieaza ( daca sustii ceva la Bucuresti trebuie sa nu sustii contrariul la Bruxelles)

Citește și: Florin Cîțu face acuzații grave: Știau că economia ajunge în această situație și ne-au lăsat să mergem în această direcție

CONCLUZIE : tot ce spune Guvernul PNL ca va face cu “pensiile speciale” deocamdata ramane o vorba goala - praf in ochii oamenilor!

Singura solutie constitutionala, europeana, sustenabila si echitabila este impozitarea suplimentara a tuturor pensiilor si salariilor peste anumite praguri ( de 5,000 - respectiv 10,000 si 15,000 de ron) / ceea ce se propune acum este un populism si o lipsa de competenta si viziune specifica anului 2010 - si va avea aceleasi rezultate!".

Citește și: Liderul PSD,despre eliminarea pensiilor speciale: Ori e desființatare la toata lumea, ori nu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.