Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta, criticat din mediul universitar pentru OUG-ul dat pentru doctorat

Ponta - capital.ro

Premierul Victor Ponta este atacat din toate părțile, după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care reglementează situația celor care dețin titlul de doctor și ar dori să renunțe la el.

Cluburile studențești liberale și preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Vlad Nistor, îl critică dur pe Victor Ponta, pentru această Ordonanță.

”CSL România dezaprobă ferm ordonanța prin care renunțarea la diploma de bacalaureat sau la titlul de doctor devine legală. Considerăm că legislația ar trebui să se modifice în interesul celor care beneficiază de sistemul educațional românesc, respectiv al studenților, masteranzilor și doctoranzilor, nu în interesul personal al premierului, care încearcă să identifice o modalitate onorabilă de a renunța la titlul său de doctorat. Motivarea acestei ordonanțe de urgență nu numai că nu este pertinentă, dar o astfel de reglementare nu are la bază solicitări concrete, transformând o problemă personală în una națională.

În aceeași măsură, credem că sistemul universitar românesc se confruntă cu probleme mult mai urgente pentru care ar fi oportune ordonanțele de urgență, mai ales când se tratează chestiuni precum dificultățile administrative întâmpinate în sistemul universitar. În timp ce studenții se vor întoarce din vacanță la aceleași condiții precare din căminele și sălile de curs, preocuparea urgentă a premierului este alta: posibilitatea retragerii titlului de doctor de către doctorul în cauză și nu de către instituția reglementată. Dacă aceasta este noua strategie a PSD prin care își „formează” noua gașcă de doctori, studenții liberali nu își doresc aceeași lipsă de strategie și pentru viitoarele generații ale României.

Constatăm cu dezamăgire cât de facilă poate deveni modificarea cadrului legal care reglementează învățământul universitar atunci când este vorba de probleme de natură personală, dar cât de dificilă devine atunci când vine vorba despre adevărata reformare a acestuia. De asemenea, nu am mai auzit până în momentul de față despre cazuri în care elevii să-și dorească să renunțe la diploma de bacalaureat sau despre cazuri în care doctorii să-și dorească să renunțe la titlul de doctor. Consecința dramatică a acestei măsuri este devalorizarea și mai pronunțată a sistemului educațional românesc pentru că promovează lipsa de performanță.

Ordonanța de urgență dată ieri este o nouă palmă pe obrazul educației românești, luând în considerare faptul că nu reprezintă nimic altceva decât o legiferare în interes propriu. Cazul titlului de doctor a fost prezent pe agenda publică din cauza plagiaturii domnului Ponta și nicidecum ca o problemă generală ridicată de societatea civilă sau de reprezentanți ai studenților, masteranzilor și doctoranzilor.

 

„Consider că este legitimă și susțin reacția studenților liberali cu privire la recenta ordonanță de urgență, prin care se modifică Legea educației. Există, după părerea mea, argumente suficiente pentru ca Partidul Național Liberal să ia în considerare atacarea acestei ordonanțe de urgență la Curtea Constituțională a României, atunci când va ajunge în Parlament. Renunțarea din inițiativa deținătorului la titlul de doctor oferit de o comisie, și simpla reluare a procesului de obținere a titlului într-o astfel de situație, chiar și fără finanțare din partea statului, riscă să slăbească, odată în plus, calitatea procesului de pregătire doctorală în sistemul nostru universitar.” – a declarat prof. Gheorghe Vlad Nistor, deputat PNL și Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti”, se arată într-un comunicat al CSL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.