Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta răspunde prompt la un apel al societății civile pe tema refugiaților

refugiati

Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Asociaţia Pro Democraţia, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Salvaţi Copiii România, Societatea Academică din România şi APADOR-CH, fac un apel şi solicită autorităţilor să îşi reconsidere atitudinea în gestionarea crizei refugiaţilor şi să dea un semnal de încredere, umanitate şi solidaritate.

”Am primit apelul reprezentanților societății civile! Îl consider pertinent și oportun. În cursul săptămânii viitoare îi rog să accepte o reuniune la Guvern cu reprezentanții instituțiilor publice cu atribuții în acest domeniu pentru a face eforturi comune de implementare a deciziilor europene!”, a fost răspunsul prompt al lui Victor Ponta.

Potrivit unui comunicat transmis de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, 'ca reacţie la poziţionarea inadecvată a autorităţilor române în criza refugiaţilor, în ţară şi la nivelul UE, numeroase organizaţii ale societăţii civile îşi declară ferm dezacordul, cerându-le acestora să îşi reconsidere atitudinea şi să dea un semnal de încredere, umanitate şi solidaritate'.

Apelul societăţii civile privind criza refugiaţilor a fost semnat până în prezent de peste 50 de organizaţii şi numeroşi cetăţeni, iar semnăturile de susţinere se strâng în continuare, precizează comunicatul de presă.

Semnatarii apelului susţin că 'modul în care au reacţionat autorităţile române, prin vocea preşedintelui, a premierului şi miniştrilor este inadecvat, ignorând atât tradiţia ţării care în nenumărate rânduri a deschis uşa refugiaţilor, cât şi spiritul tratatelor internaţionale la care România este parte'.

'Autorităţile române s-au lăsat antrenate într-o atitudine cinică, atunci când nu au cedat de-a dreptul în faţa temerilor sau prejudecăţilor faţă de refugiaţi. În acelaşi timp au ignorat poziţiile care pledau pentru o abordare umană şi solidară', se arată în apelul societăţii civile.

Semnatarii apelului deplâng 'lipsa dezbaterii publice la nivel guvernamental, parlamentar şi civic' şi consideră 'că situaţiile de criză nu trebuie rezolvate prin impunerea unor decizii luate în spatele uşilor închise şi în numele unui 'interes naţional' impus, ci prin implicarea societăţii'.

'Solicităm autorităţilor să depăşească blocajul în care au intrat şi care condamnă România la izolare. România are resursele pentru a primi mai mulţi refugiaţi decât s-au grăbit autorităţile să anunţe. Este o ţară care beneficiază de expertiza a zeci de organizaţii ale societăţii civile care au derulat programe pentru persoane vulnerabile, inclusiv refugiaţi. O parte din cetăţenii români sunt originari din regiunea Orientului Mijlociu, iar aceştia pot asista eforturile statului român de primire şi integrare a refugiaţilor din zonă. Nu în ultimul rând, cetăţeni obişnuiţi pot răspunde cu empatie şi solidaritate la nevoia celor plecaţi din calea războiului şi persecuţiilor', se arată în apelul organizaţiilor neguvernamentale.

În acest context, ele solicită 'autorităţilor să îşi reconsidere atitudinea în gestionarea acestei situaţii excepţionale şi să dea un semnal de încredere, umanitate şi solidaritate'.

'Credem că este momentul mobilizării administraţiei publice centrale şi locale şi solicitării sprijinului comunităţilor locale, al societăţii civile, bisericilor şi tuturor organizaţiilor care doresc să contribuie la acest efort umanitar. Suntem siguri că răspunsul societăţii va fi pe măsură şi că România se va ridica deasupra suspiciunii şi izolării, schimbând atât viaţa celor care vor alege să vină aici, cât şi imaginea nedreaptă care i-a fost asociată în această perioadă la nivel internaţional', mai spun semnatarii apelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.