Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ponta se ia de Vladimir Putin

putin plans

Premierul Victor Ponta susţine că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov, după ce acesta ar fi întrebat retoric la o întâlnire cu tineri istorici, conform cotidianului britanic 'The Telegraph', de ce această înţelegere din 1939 dintre URSS şi Germania nazistă este considerată ceva 'rău'.

'Am luat cunoştinţă cu consternare de remarcile preşedintelui Federaţiei Ruse, făcute astăzi, 6 noiembrie 2014, prin care se încearcă legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov şi, implicit, a consecinţelor nefaste ale acestuia. Mi se pare cu atât mai preocupant faptul că aceste 'evaluări' au fost exprimate într-o întâlnire cu tineri istorici - cei care de fapt ar trebui să explice, ghidaţi doar de adevărul istoric, eliberaţi de canoane ideologice, învăţămintele tragediilor de la mijlocul secolului trecut', a scris premierul Ponta pe contul său de Facebook.

El consideră că este imposibil să fie găsite justificări sau 'motivaţii' pentru evenimente care, pentru mulţi oameni din estul Europei, inclusiv milioane de cetăţeni români, au adus nefericire şi suferinţă.

'Nicio doctrină politică, niciun interes strategic nu pot valida forţa brută, dispreţul profund faţă de destinele locuitorilor acestei părţi a Europei, jocul crud cu destinele umane şi cu dreptul internaţional care au făcut posibil Pactul Ribbentrop-Molotov', apreciază şeful Guvernului.

Potrivit lui, sunt periculoase abordările de această natură care vin să rescrie fundamentele dreptului internaţional sau adevărul istoric.

'Avem nevoie, în aceste timpuri în care învăţămintele ultimului război mondial par a fi uitate, să ne readucem aminte cât de periculoase pot fi abordările ce încearcă să ignore sau să rescrie fundamentele dreptului internaţional sau adevărul istoric. Ne îndeamnă la aceasta memoria victimelor ultimei conflagraţii, între care se numără şi cei care au plătit cu viaţa sau care au trecut prin suferinţe şi tragedii personale, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov', a adăugat premierul Victor Ponta.

Cotidianul britanic 'The Telegraph' a publicat joi un articol în ediţia online în care vorbeşte despre o întâlnire la Moscova a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cu mai mulţi tineri istorici.

Conform sursei citate, Putin ar fi declarat că pactul de neagresiune URSS - Germania nazistă nu a reprezentat 'ceva rău' şi ar fi sugerat că Marea Britanie şi Franţa ar fi fost de vină pentru 'marşul' lui Adolf Hitler prin Europa. De asemenea, liderul de la Kremlin ar fi susţinut că istoricii occidentali încearcă 'să ascundă' evenimente din acea perioadă.

În acelaşi timp, scrie 'The Telegraph', Putin i-ar fi îndemnat pe tinerii istorici să cerceteze, printre alte subiecte, cum a început al Doilea Război Mondial, scrie agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.