Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victoria baronilor PNL: Cioloş sfidează CCR și Comisia de la Veneția

Agerpres
ciolos gorghiu blaga

Guvernul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale și utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin. Decizia a fost adoptată în ciuda unor recomandări de la CCR şi Comisia de la Veneţia, cu privire la evitarea suprapunerii unor tipuri diferite de scrutin. Toate indiciile duc la varianta unor presiuni din PNL asupra Guvernului Cioloş pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă.

Beneficiarii direcți ai acestei OUG sunt comuna Dângeni, din județul Botoșani, și municipiul Oradea, care doreau să organizeze referendumuri, însă și-au văzut demersurile blocate de Autoritatea Electorală Permanentă și Biroul Electoral Central. Comuna Dângeni și județul Botoșani sunt conduse de liberali, iar primarul Oradiei este chiar secretarul general al PNL, vedeta incontestabilă a scenei politice bihorene.

Vezi și: Guvernul a modificat Legea privind organizarea și desfășurarea referendumului

Oradea este la a treia tentativă de a trece un referendum local pentru a „înghiți” comuna Sânmartin. Primele două încercări au eșuat lamentabil, popularul Ilie Bolojan nereușind să-i convingă pe orădeni să iasă la vot pentru atingerea pragului de 30% prezență la urne. Suprapunerea cu alegerile locale pare a fi singura șansă pentru a obține prezența necesară și la referendum. Doar că, deși Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre pentru organizarea referendumului, BEC a constat că suprapunerea ar fi ilegală. Primarul Bolojan nu s-a împiedicat în cadrul legal și a făcut presiuni pentru adoptarea OUG de schimbare a legii referendumului. Lucru care s-a și întâmplat, așa cum edilul „prezicea” cu câteva zile înainte, demonstrând că nu este străin de decizia Guvernului Cioloș.

Insistența primarului Ilie Bolojan de a organiza trei referendumuri pe aceeași temă într-un singur an izvorăște din calcule cât se poate de pragmatice. Comuna Sânmartin, pe teritoriul căreia se află cunoscuta stațiune Băile Felix, ar fi o „mină de aur” pentru bugetul Oradiei, unul dintre cele mai îndatorate municipii din România. Problema e că decizia Guvernului de a schimba regulile jocului din mers ar putea da bătăi serioase de cap specialiștilor în drept și parlamentarilor. La precedenta modificare a legii referendumului, CCR a stabilit că schimbările nu pot fi aplicabile referendumurilor organizate în decurs de un an de la dată intră̆rii în vigoare a legii modificatoare. Astfel, cel mai probabil, în cazul sesizării judecătorilor constituționali, OUG adoptată miercuri de Guvernul Cioloș nu ar avea nicio șansă.

Vezi și: Greu de unit 2: Oradea nu reuşeşte să 'înghită' Băile Felix

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.