Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie a Guvernului României în disputa cu Ucraina privind predarea în limba maternă. Se va preda în continuare în Limba română (surse)

Palatul Victoria

Puse în fața protestelor internaționale vehemente, autoritățile ucrainiene dau înapoi. Dacă în Legea învățământului (Legea 3419-D) promulgată de președintele Petro Poroșenko se spunea că învățământ în limba minorităților se poate exclusiv în clasele primare, acum ucrainienii încep să își schimbe optica.

Liviu Dragnea, anunţ-surpriză despre split TVA: La ce soluţie s-ar putea ajunge

Potrivit surselor STIRIPESURSE.RO în urma unor negocieri de ultimă oră între autoritățile române și autoritățile de la Kiev s-au găsit soluții ca învățământul în limba maternă să continue și la școala primară și la liceu.

În urma întâlnirii de azi la Kiev dintre Liviu Pop, ministrul Educației Naționale și Lilia Grinevich, ministrul Educatiei și Științei din Ucraina s-a decis ca în limba română să se predea în baza anumitor procente în ordine descrescătoare.

Partea ucraineană ar fi propus 80 la sută în limba română la clasele 1-4, de 65-75 la suta la clasele 5-6, de 50-70 la suta la clasele 7-9 și la clasele 10-12 la sută un procent de 20-30 la sută. Partea română a propus procente mai mari și în acest moment există o negociere între cele două părți.

Aceleași surse susțin că Legea deja promulgată de președintele Ucrainei este una cadru, dar că în curând se va adopta o alta specifică doar învățământului preuniversitar și care va cuprinde în ea și rezultatul negocierilor cu statele cu minorități numeroase pe teritoriul Ucrainei.

Lămuriri oficiale ar urma să fie făcute mâine de oficialii de la București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.