Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie diplomatică pentru Donald Trump - Marocul şi Israelul au semnat o declaraţie prin care stabilesc relaţii diplomatice

BLACKNEWS
Israel Maroc

Marocul şi Israelul au semnat marţi, la Rabat, o declaraţie comună prin care stabilesc oficial legături diplomatice, informează dpa preluat de agerpres.

Vezi și: Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Semnarea declaraţiei a avut loc la mai puţin de două săptămâni după ce Marocul s-a alăturat unei liste tot mai mari de ţări arabe care au început să îşi normalizeze relaţiile cu Israelul.

Declaraţia a fost semnată de prim-ministrul marocan Saad Eddine El Othmani, consilierul şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, Jared Kushner, şi consilierul israelian pentru securitate naţională, Meir Ben-Shabbat. Regele Mohammed al VI-lea a fost prezent la ceremonie.

Foto: (c) Shereen Talaat/REUTERS

Conform declaraţiei, cele două ţări vor relua imediat contacte oficiale depline şi vor stabili relaţii diplomatice, paşnice şi prietenoase.

Totodată, documentul mai prevede: autorizarea zborurilor directe între Maroc şi Israel, inclusiv de către companiile aeriene israeliene şi marocane; promovarea unei cooperări economice bilaterale dinamice şi inovatoare; cooperarea în domenii precum comerţul, finanţele, investiţiile şi alte sectoare; deschiderea unor birouri de legătură la Rabat şi Tel Aviv.

Declaraţia menţionează, de asemenea, recunoaşterea de către SUA a suveranităţii Marocului asupra Saharei Occidentale, potrivit agenţiei de ştiri oficiale marocane MAP.

SUA recunosc suveranitatea marocană pe întreg teritoriul Saharei Occidentale şi îşi reafirmă sprijinul pentru propunerea de autonomie serioasă, credibilă şi realistă a Marocului ca singura bază pentru o soluţie justă şi durabilă a litigiului privind teritoriul Saharei Occidentale", se arată în documentul oficial.

Anterior, în cursul aceleaşi zile, o delegaţie americano-israeliană condusă de Kushner şi Ben-Shabbat a sosit în Maroc pentru discuţii cu regele ca parte a eforturilor de impulsionare a concretizării acordului de normalizare.

Foto: (c) Shereen Talaat/REUTERS

Israelul a semnat recent acorduri intermediate de SUA cu Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Sudan, prima recunoaştere a statului evreu de către state arabe în ultimul sfert de secol.

Majoritatea ţărilor arabe au promis să nu recunoască niciodată Israelul până când acesta nu încheie un acord de pace cu palestinienii. Cu toate acestea, recentele acorduri de normalizare au schimbat dinamica în regiune.

Preşedintele Trump a declarat că SUA vor recunoaşte suveranitatea marocană asupra teritoriului disputat al Saharei Occidentale, contrar politicii americane din ultimii zeci de ani.

Marocul a preluat controlul asupra teritoriului Saharei Occidentale în 1975, după ce Spania s-a retras din regiune, revendicând această zonă bogată în fosfaţi ca parte a teritoriului său. Mişcarea Frontul Polisario, susţinută de Algeria, luptă însă pentru independenţa regiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.