Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie imperceptibilă a rușilor în luptele încleștate din estul Ucrainei

Ukrainska Pravda
Donbas lupte bombardament

Victorie imperceptibilă a rușilor în luptele încleștate din estul Ucrainei

Eforturile sângeroase ale Rusiei din ultimele luni, care vizau un avans în estul Ucrainei, au avut slabe rezultate. „Inamicul nu a înaintat aproape deloc”.

Potrivit declarațiilor unor soldați ucraineni din interiorul și din afara localității Avdiivka, un oraș din estul țării, atacurile rușilor încep pe la 5 dimineața și durează toată ziua. În oraș, bombardamentele reduc clădirile la ruină, iar dronele lansează grenade. În jurul localității, artileria rusă ia cu asalt tranșeele ucrainene, după care infanteria caută să avanseze, relatează The Wall Street Journal citat de rador.

„Trimit grupuri de câte cinci oameni. Toți sunt uciși. După care, trimit încă două grupuri de câte cinci oameni, care se cațără peste cadavrele celorlalți”, povestește Iuri, un soldat ucrainean în vârstă de 22 de ani, aflat în zonă. „Au câștigat ceva teritoriu, dar neimportant din punct de vedere strategic”.

La câteva luni după ce Rusia și-a intensificat ofensiva din Donețk, o regiune din estul țării, Kremlinul mai caută încă vreun eveniment pe care să-l poată proclama drept victorie.

Ținta principală a rușilor, orașul Bahmut, a fost redusa la ruină după opt luni de atacuri de artilerie și de lupte de stradă, dar Ucraina încă mai ocupă o mică porțiune din oraș.

Luptele din est

Un atac din februarie asupra localității Vahledar, aflată la 130 de km. spre sud-vest, s-a soldat cu moartea a 1000 de soldați ruși în doar două zile, potrivit declarațiilor unor oficiali americani din sectorul apărării.

Începând de vara trecută, Moscova nu a mai cucerit niciun oraș important ucrainean.

Anul acesta, ‚premiul cel mare’ l-a constituit Soledar, un oraș de lângă Bahmut care, înaintea războiului, avea o populație de 10000 de oameni și care, în luna ianuarie, a fost cucerit de mercenarii Wagner.

Chiar dacă Moscova ar cuceri Bahmutul, victoria ar fi departe de obiectivul său principal, respectiv, cucerirea totală a provinciilor Donețk și Luhansk, din estul țării, și ar putea fi secătuită tot încercând să facă asta. Rusia nu a reușit să înainteze așa cum Kievul speră ca propriile sale forțe să poată înainta în ofensiva a cărei lansare e așteptată în următoarele săptămâni.

Avdiivka, o localitate aflată la 60 km. de Bahmut, este exemplul cel mai recent al eforturilor Moscovei de a ocupa un teritoriu cât mai mare din est.

Deși Avdiivka este amenințată din trei părți, Ucraina încă mai controlează întregul oraș, precum și șoseaua din vestul localității, importantă pentru aprovizionare. Atacurile rusești s-au soldat cu un mare număr de victime din partea ambelor tabere, dar nu au schimbat prea mult linia frontului.

„Inamicul nu a înaintat aproape deloc”, afirmă colonelul Oleksii Dmitrașkivski, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din zonă. El afirmă că pierderile suferite de ruși sunt o dovadă că strategia Ucrainei - respectiv, aceea de a-l aduce pe dușman la epuizare înainte ca armata ucraineană să-și lanseze propria ofensivă – funcționează.

Totuși, pentru ucraineni, luptele s-au dovedit grele, numărul lor fiind semnificativ mai mic în zonă, potrivit declarațiilor colonelului Dmitrașkivski.

Aflată în apropierea capitalei regiunii Doneețk, Avdiivka a devenit ținta unor atacuri încă din 2014, când Moscova și-a semnalat primele tentative de ocupare a bazinului Donețk și a regiunii Luhansk, din apropiere.

Rușii și-au reluat asaltul asupra orașului în februarie. De atunci, ei l-au făcut aproape una cu pământul prin atacuri de artilerie și cu rachete lansate din avioane, încercând să nimicească astfel orice ascuzătoare care ar putea acoperi trupele ucrainene.

Potrivit declarațiilor coloneluluie Dmitrașkivski, la începutul lunii aprilie, în bazinul Donețk s-au înregistrat peste 5600 de atacuri ale rușilor. Oficialitățile locale afirmă că, din populația totală de 30000 de oameni, în Avdiivka au rămas mai puțin de 2000.

„Practic, toate clădirile sunt afectate sau distruse”, afirmă Roman Matkov, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 110, care luptă în zona orașului.

Igor Girkin, fost ofițer rus care a avut un rol în anexarea de către Moscova a Peninsulei ukrainene Crimeea, în 2014, afirmă că forțele ruse înregistrează progrese în Bahmut, dar că, în general, atacurile din jurul Avdiivkăi s-au soldat cu mari pierderi.

„Mai multe companii de asalt au fost reduse la zero (fără vreo victorie cât de mică)”, a scris el în contul său de pe Telegram, luna aceasta. „Încercuirea orașului Avdiivka nu va fi posibilă... înaintea contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Oficialii ruși susțin că înregistrează progrese.

Săptămâna trecută, Denis Pușilin, șeful instalat de ruși în zonele ocupate din regiunea Donețk, susținea că forțele ruse controlează acum aproape întreg orașul Mariinka, o localitate de lângă Avdiivka.

O serie de analiști occidentali – dar și soldați ucraineni – se întreabă dacă apărarea unor localități ca Bahmut și Avdiivka a meritat să cauzeze pierderi unei armate care, și așa, dispune de resurse mai puține comparativ cu cele ale inamicului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.