Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victorie importantă a forțelor regimului în Sudul Siriei. Rolul Hezbollah

siria

Forţele regimului sirian au tăiat luni în sudul Siriei o cale vitală de aprovizionare pentru rebelii înarmaţi veniţi din Iordania, a anunţat armata şi o organizaţie neguvernamentală, relatează AFP. 

Forţele guvernamentale au preluat controlul mai multor sate din provincia meridională Deraa şi au încercuit alte două deţinute de rebeli, a indicat armata siriană într-un comunicat. 

''Această nouă victorie permite redeschiderea şi securizarea unei rute vitale între Deraa şi provincia Soueida, şi tăierea rutei de aprovizionare pentru grupurile teroriste armate'', a precizat armata, care a calificat acest progres drept ''o lovitură fatală'' pentru grupurile rebele. 

Directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, a confirmat pentru AFP că forţele guvernamentale au tăiat ''o rută principală de aprovizionare'' utilizată de către rebeli pentru a aduce combatanţi şi arme de la frontiera cu Iordania în locul lor forte Al-Lajjat. Localitatea este folosită de către insurgenţi drept un punct de trecere pentru arme către provincia Damasc. 

În cursul luptelor, 18 membri ai forţelor regimului şi 11 rebeli au fost ucişi, potrivit OSDO.

*****

Preşedintele Bashar al-Assad a declarat că a "invitat" în ţara sa mişcarea şiită libaneză Hezbollah, dar a dezminţit că trupe iraniene luptă pe teritoriul sirian, într-un interviu la canalul de televiziune France 2 difuzat luni, relatează AFP. 

Întrebat despre sprijinul strategic al Iranului şi Hezbollahului în conflictul din Siria, căzută pradă unei rebeliuni armate şi jihadiştilor, Bashar al-Assad a răspuns că "nicio ţară nu are dreptul să intervină fără a fi acolo invitată. Noi am invitat Hezbollahul, dar nu pe iranieni. Nu există trupe iraniene în Siria şi ei nu au trimis nicio forţă". 

"Comandanţi şi ofiţeri vin şi se duc între cele două ţări în conformitate cu cooperarea existentă între noi de mult timp. Acest lucru este diferit de participarea la lupte", a adăugat Assad, evocând Iranul, principalul aliat regional al regimului de la Damasc. 

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Gardienii revoluţiei, armata de elită a Republicii islamice, luptă alături de Hezbollah şi armata siriană în special în sudul ţării, aminteşte AFP. 

Întrebat despre coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care operează lovituri contra grupării Statul Islamic, preşedintele sirian a considerat că ţările ce compun această coaliţie "nu au fost serioase până în prezent" şi "nu ajută pe nimeni în această regiune". 

"Dacă veţi compara numărul de lovituri aeriene efectuate de forţele coaliţiei compuse din 60 de state cu cele efectuate de noi, un mic stat, veţi constata că noi bombardăm de zece ori mai mult decât coaliţia într-o zi", a argumentat el. 

Preşedintele sirian a dezminţit de asemenea utilizarea ca armă a acidului clorhidric în martie împotriva unor sectoare rebele din provincia Idleb (nord-vest), după acuzaţii ale organizaţiei pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW). 

"Nu, e o altă falsă prezentare făcută de guverne occidentale", a răspuns Bashar al-Assad. "Nu am folosit clorul şi nu avem nevoie de el. Avem arme convenţionale şi ne putem atinge obiectivele fără a face acest lucru". 

La o întrebare asupra responsabilităţii în apariţia grupării Statul Islamic (SI), preşedintele sirian a subliniat că SI "a fost creat în Irak în 2006 sub supervizarea americanilor". "Eu nu sunt în Irak. Nu am fost niciodată. Eu nu controlez Irakul. Americanii sunt cei care controlează Irakul. SI a venit din Irak în Siria, pentru că haosul este contagios", a adăugat el. 

Printre altele, Bashar al-Assad a afirmat că există contacte între serviciile de informaţii francez şi sirian în ciuda faptului că relaţiile diplomatice bilaterale au fost rupte. 

"Există contacte, dar nu există nicio cooperare", a declarat preşedintele sirian, ca răspuns la o întrebare asupra legăturilor dintre serviciile de informaţii sirian şi francez. "Ne-am întâlnit cu unii responsabili ai serviciilor dumneavoastră de informaţii, dar nu există nicio cooperare" sau schimb de informaţii, a adăugat el, fără a-i identifica pe aceşti responsabili. 

"Aceşti responsabili francezi au venit în Siria, dar noi nu ne-am dus în Franţa. Ei pot veni să facă schimb de informaţii, dar atunci când doriţi să aveţi acest tip de colaborare, este nevoie de bunăvoinţă din partea ambelor părţi", a mai spus Bashar al-Assad, sugerând că acesta nu este cazul Parisului.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.