DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VICTORIE pentru PNL la CCR: Legile TVR şi Radio România, neconstituţionale

CCR

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea PNL cu privire la modificările aduse de Parlament legilor televiziunii publice şi radioului public, pe care le-a declarat neconstituţionale.

Doar unele articole au fost declarate neconstituţionale, CCR urmând să anunţe într-un comunicat de presă care au fost criticile admise.

Legile au fost declarate neconstituţionale şi pe formă -  s- a încălcat principiul bicameralismului pentru că legile au fost modificate substanțial si modificările nu au fost discutate în prima camera sesizată -, şi pe fond - pornindu-se de la afectarea dreptului la asociere şi de la principiul retroactivităţii,  au fost declarate neconstituţionale unele articole.

Vezi şi: Comisia parlamentară de anchetă a Alegerilor prezidențiale din 2009 cere de la Parchetul General lista și declarațiile persoanelor audiate în dosarul închis

Liberalii au invocat în sesizarea către CCR că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă, iar Comisia pentru buget de la Senat a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din data de 14 iunie 2016. 

"Astfel, PNL a sesizat CCR că legea în cauză încalcă drepturi fundamentale constituţionale şi permite ingerinţe nepermise ale autorităţilor statului asupra dreptului de asociere, care nu respectă principiul consacrat al proporţionalităţii în raport de rigoarea exigenţelor indicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi de Comisia de la Veneţia. Actuala lege a SRR şi SRTv reprezintă o sfidare şi o încălcare a drepturilor cetăţenilor români din străinătate, drepturi recunoscute acestora încă din anul 1994 de la adoptarea legii iniţiale'', precizează sursa citată. 

PNL a subliniat în sesizarea adresată CCR că noua lege anulează practic obligaţia constituţională a statului român de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara graniţelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios. 

Astfel, prin noua lege, s-a abrogat în integralitate norma (art. 42) care prevedea finanţarea producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, blocând astfel activitatea Radio România Internaţional şi TVR Internaţional, susţine PNL. 

Potrivit sursei citate, noua lege exclude de la finanţare achiziţia de licenţe, producţia şi difuzarea evenimentelor de importanţă majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaţionale (de genul competiţiilor sportive internaţionale, concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale), "aducând astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetăţenilor români" şi scoate de sub controlul parlamentar executivul SRR şi al SRTv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.