Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Autostrada din România, care a devenit 'obiectiv prioritar' al Uniunii Europene, are probleme și riscă să depășească PNRR-ul

autostrada moldovei

Uniunea Europeană a declarat ”obiectiv prioritar și proiect fanion” construcția Autostrăzii A8 din România (Autostrada Moldovei). În ciuda faptului că este un proiect inclus pe lista obiectivelor prioritare de finanțare, lucrările la Autostrada Moldovei se derulează cu întârzieri din cauza constructorilor. Anumite tronsoane ale acestei autostrăzi sunt finanțate din PNRR și trebuie finalizate până în 2026, însă anumite erori și întârzieri pun în pericol acest obiectiv.

Asociația ”Moldova vrea Autostradă”, care s-a implicat încă de la început pentru promovarea acestui obiectiv, arată faptul că firmele de proiectare au făcut greșeli majore și din acest motiv se înregistrează întârzieri majore.

”Sedinta de progres cu societatea civila a demonstrat inca o data faptul ca firmele de proiectare care au contracte in derulare cu CNAIR pentru proiectele de infrastructura rutiera mare din zona Moldovei inregistreaza intarzieri inacceptabile in ceea ce priveste termenele, in contextul unei competitii tot mai acerbe pentru finantarea constructiei de autostrazi si drumuri expres in Romania.

Nu intelegem modul in care proiectantul CONSITRANS alege sa isi desfasoare activitatea pe tronsonul Tg-Neamt - Iasi - Ungheni al Autostrazii Unirii, acesta facand erori inacceptabile cu privire la amplasamentul nodului de la Horlesti in ciuda semnalelor publice trase de societatea civila si de catre beneficiarul contractului. Ceea ce initial parea o eroare materiala in documentatia depusa pentru obtinerea Acordului de Mediu a fost dublata de o adresa catre primaria Rediu pentru identificarea proprietarilor pe acelasi amplasament gresit, acest aspect alimentand perceptia publica legata de tergiversarea intentionata a acestui proiect de catre proiectant. Mai mult, pe langa adresele pentru revenirea la traseul aprobat oficial, intelegem din sedinta de astazi ca CNAIR a facut o solicitare de schimbare a managerului de proiect, pe fondul acestui mod de lucru!

Nu intelegem in continuare de ce nu se semneaza contractul suplimentar pentru proiectarea drumului de legatura de la Aeroportul Iasi, obiectiv major al regiunii pentru care tocmai a fost finalizat un nou terminal, in conditiile in care se vorbeste despre acest demers cu CONSITRANS inca din vara anului 2023, deci o intarziere de aproximativ 6 luni de zile. Din sedinta de progres de astazi am aflat ca termenul de depunere a ofertelor pentru acest contract este LUNI, 5 FEBRUARIE 2024 si speram ca proiectantul sa dea dovada de responsabilitate si de seriozitate pentru a nu intarzia suplimentar si acest proiect vital pentru regiunea Nord-Est!!!

Un proiect vital este întârziat

Nu intelegem de ce CONSITRANS nu participa mai nou la sedintele de progres unde se cer explicatii pertinente pentru aceste intarzieri si facem acest apel public la dialog cu toti proiectantii pentru ca ne dorim solutii si respectarea termenelor, discutiile contradictorii sau emiterea unor certificate negative nefiind in masura sa ajute prea mult realizarea obiectivelor de investitii pe care o dorim cat mai curand. Mai mult, acest comportament repetat al proiectantului conduce la aparitia de suspiciuni de "sabotare" intentionata a proiectului A8, fiind cunoscute riscurile generate de intarzierile repetate si "inexplicabile".

Legat de certificate constatatoare negative, CNAIR a comunicat astazi ca a emis certificatul constatator nr 3 pentru SC PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA, proiectantul VO Iași Est care a intarziat cu peste un an si in continuare situatia nu a depasit stadiul AMC1 desi contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate trebuia deja finalizat. Pe tronsonul Suceava-Siret al Autostrazii A7 proiectantul SEARCH CORPORATION SRL a primit certificatul negativ nr 6, suma penalitatilor din contractul demarat in 2020 atingand pana acum peste 1 milion de lei! Ultimii 24 ml de foraje nu au fost realizati nici pana la aceasta ora, progresul in aceasta privinta fiind 0 de cateva luni de zile, ceea ce denota o lipsa de capacitate de lucru si de seriozitate a proiectantului.

Din pacate, nu foarte multe noutati, singurele informatii suplimentare fata de sedinta de progres de acum 2 saptamani fiind ca CNAIR estimeaza lansarea licitatiilor de proiectare si executie pe 2 loturi din tronsonul montan al A8 (din cele 6 loturi de pe Sectiunea Miercurea Nirajului - Leghin cu indicatori aprobati prin HG in decembrie 2023) in urmatoarea luna, restul de 4 urmand a fi lansate in prima jumatate a acestui an, dupa finalizarea studiilor de siguranta rutiere.

Pe tronsonul Pascani - Suceava al Autostrazii A7 se asteapta finalizarea devizului de lucrari si predarea studului de fezabilitate in cursul saptamanii viitoare, iar pe sectiunile S3 si S4 ale tronsonului Tg-Neamt - Iasi - Ungheni se asteapta finalizarea studiilor geotehnice si predarea lor pana pe data de 10 februarie.

Reiteram faptul ca la nivel de regiune suntem intr-o competitie acerba cu celelalte proiecte investitionale din tara, astfel ca este nevoie de o accelerare sustinuta a documentatiilor tehnico-economice din regiunea moldava. In timp ce Autostrada A8 (obiectiv prioritar si proiect fanion in conceptia Uniunii Europene) nu depaseste pe plan national stadiul de studiu de fezabilitate, in acelasi timp, investitii similare din alte zone ale Romaniei au ajuns la maturitate, aflandu-se in plina etapa de executie, consumand resurse considerabile din programe cu finantare europeana finita precum Programul Transporturi 2021-2027.”, arată Asociația ”Moldova vrea Autostradă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.