Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Confruntări în timpul unui marş pentru susţinerea populaţiei mapuche, în Chile

chile

Confruntări au avut loc duminică între manifestanţi şi forţele de ordine în timpul unui marş în susţinerea populaţiei mapuche, populaţia indigenă majoritară din Chile, soldându-se cu cel puţin 18 răniţi şi zeci de arestări la Santiago, a anunţat poliţia chiliană, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Marşul pentru rezistenţa mapuche şi autonomia popoarelor", convocat prin intermediul reţelelor sociale, a adunat aproape 1000 de persoane în centrul capitalei chiliene, printre care mulţi reprezentanţi ai comunităţilor mapuche ce purtau "poncho", tradiţionala bentiţă mapuche "trarilonco" şi fluturau drapelul acestei comunităţi amerindiene.

În apropiere de unul dintre bulevardele principale ale oraşului, poliţia a încercat să disperseze manifestaţia, cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene.

Manifestanţii au ripostat cu bâte şi pietre în timpul confruntărilor care au durat cel puţin 40 de minute, potrivit unui jurnalist al AFP.

Pe Twitter, poliţia a informat despre "o femeie rănită de la artificii, 17 poliţişti răniţi, 9 persoane arestate pentru violenţe şi una pentru port de armă".

Poporul mapuche cere statului chilian restituirea de terenuri în sudul ţării, pe care le consideră ale sale prin dreptul ancestral şi care au fost cedate unor particulari, în principal pentru exploatare forestieră.

Revendicarea teritorială şi cererea pentru o recunoaştere de către statul chilian s-au amplificat după mobilizarea socială care a avut loc în 2019 în Chile.

Poporul mapuche reprezintă 700.000 de persoane din cele 18 milioane la cât se cifrează populaţia Chile.

Pe 5 iulie, o indiană mapuche a fost aleasă preşedinte al Adunării Constituante însărcinată cu redactarea noii Constituţii. Douăzeci şi şapte dintre cele 155 de locuri din această Adunare au fost rezervate reprezentanţilor popoarelor indigene.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.