Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | S-a retras din fotbal Gianluigi Buffon - Povestea lui ”Superman”: Portarul care a marcat generații întregi

Facebook
Buffon

Gianluigi Buffon și-a oficializat retragerea din fotbal cu un mesaj postat pe rețelele de socializare în care derulează cele 10 campionate și Cupa Mondială pe care le-a câștigat, precum și numeroasele trofee cucerite după un debut în Serie A în 1995.

Gianluigi Buffon s-a născut la Carrara, la 28 ianuarie 1978, iar din ADN-ul familiei sale reiese deja clar că destinul său este scris: să devină cineva în lumea sportului. Tatăl și mama aruncători de greutăți. Surorile voleibaliste, iar unchiul un baschetbalist.

Cariera de fotbalist a lui Gigi Buffon a început la o vârstă fragedă, când a făcut primii pași între Spezia și Carrara, înainte de a trece la echipa de tineret a Parmei în 1991. Deși a început ca mijlocaș, cu tricoul Ducali și-a descoperit calitățile de portar, jucând mereu între buturi și făcându-se remarcat în prima echipă.

Grație lui Nevio Scala, a trecut la "echipa mare" în 1995 și, în urma dublei accidentări a primului și celui de-al doilea portar, a debutat în Serie A la 19 noiembrie 1995, împotriva lui AC Milan. Un meci care s-a încheiat fără gol și în care, încă minor, s-a pus în valoare fiind ales MVP al meciului.

A debutat în Europa, mai exact în Cupa UEFA, la 24 septembrie 1996. Din acel moment avea să devină titularul obișnuit al Parmei. La echipa emiliană a jucat până în 2001, câștigând trei trofee: Cupa UEFA, Coppa Italia și Supercupa Italiei.

În 2001 s-a transferat la Juventus, unde avea să devină unul dintre cei mai puternici portari din lume și din toate timpurile. În tricoul bianconera a câștigat practic totul încă de la început. Primul Scudetto a venit în anul în care a fost transferat.

În 2002-2003 a confirmat titlul de campion al Italiei și a adus acasă și Supercupa Italiei. O notă discordantă: înfrângerea în finala Ligii Campionilor, până atunci călcâiul lui Ahile, în fața lui AC Milan la penalty-uri. În acel an, slabă consolare, a fost desemnat jucătorul sezonului de către Uefa. Niciun portar nu mai reușise așa ceva până atunci.

Nici un Scudetto în anul următor, în care Juventus a terminat campionatul pe locul trei.

În următoarele două sezoane, 2004-05 și 2005-06, a mai câștigat două Scudetto, care au fost ulterior revocate în urma faimosului caz Calciopoli, în urma căruia Juventus a retrogradat și în Serie B. Vara haosului pentru fotbalul italian a fost și cea a victoriei de la Cupa Mondială din Germania, unde Buffon și Squadra Azzurra au devenit campioni mondiali.

Revenit la club, în ciuda dificultăților și a sezonului petrecut în divizia de cadeți, portarul a rămas la cârma echipei și a obținut imediat promovarea în Serie A în anul următor.

Anii care au urmat revenirii în Serie A au fost necesari pentru ca Buffon și Juventus să se reconstruiască. Grație și lui Antonio Conte, în 2012 portarul și bianconerii au revenit la victorie, începând un ciclu care avea să ducă la trei campionate consecutive și două Supercupe ale Italiei. Cu ocazia despărțirii de Del Piero, Buffon a devenit, în toate scopurile, căpitanul clubului.

În 2014-15, sub conducerea lui Allegri, Buffon și Juventus au câștigat al patrulea Scudetto consecutiv și Coppa Italia. Victoriile portarului și ale clubului torinez continuă, iar Scudetto 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2019-20 vor sosi și ele peste ani.

În sezonul 2018-2019, Buffon a ajuns la un acord cu clubul, și a decis să încerce experiența în străinătate, mutându-se în Franța, la campioana Paris Saint-Germain.

La Paris a jucat alternativ cu Areola, dar a reușit totuși să câștige campionatul Ligue 1. În tricoul parizian alternează parade bune cu prestații nefericite, cum ar fi în Liga Campionilor, adevăratul său blestem.

Anul următor avea să se întoarcă în Italia și să câștige un nou Scudetto, dar nu a mai fost primul portar, lăsându-i ștafeta celui deja consacrat, Szczesny.

În 2021  s-a întors acasă, la Parma. După fix 20 de ani, copilul teribil al Parmei s-a întors și a apărat buturile formației care l-a lansat în fotbalul mare.

Azi, 2 august 2023, ”Gigi” Buffon a anunțat că a venit momentul să se retragă din fotbal la 45 de ani. Cel poreclit ”Superman” a marca generații întregi de copii și și-a asigurat un loc cert în cartea de istorie a fotbalului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.