Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Cisiordania: Mii de persoane au participat la funeraliile a cinci palestinieni ucişi într-o operaţiune a armatei israeliene

time.com
Cisiordania West Bank

Mii de persoane au participat marţi la Nablus, în Cisiordania ocupată, la funeraliile a cinci palestinieni ucişi într-o operaţiune a armatei israeliene împotriva unei noi grupări de tineri combatanţi implicaţi în atacuri, relatează AFP.

Cinci palestinieni au fost ucişi înainte de ivirea zorilor în cursul unui raid israelian care a vizat gruparea armată palestiniană 'Areen al-Usood', supranumită 'bârlogul leilor', la Nablus, a anunţat Ministerul palestinian al Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Un al şaselea palestinian a fost lovit în piept de gloanţe reale în satul Nabi Saleh, la nord de Ramallah, armata israeliană afirmând că a tras în direcţia unui 'suspect care lansa un dispozitiv exploziv'.

O mulţime compactă de mai multe mii de persoane, printre care bărbaţi cu cagule şi care au tras în aer, s-a adunat în centrul oraşului Nablus pentru a asista la funeralii.

Armata a confirmat că a desfăşurat o vastă operaţiune la Nablus împreună cu poliţia împotriva 'cartierului general şi a unui atelier de confecţionare de arme' al grupării Areen al-Usood.

Un lider al 'bârlogului leilor', Wadih Al-Huh, a fost ucis în operaţiune, a confirmat gruparea palestiniană.

'Organizaţia teroristă Areen al-Usood a fost lovită dur (....) Cei care încearcă să ne atace vor suferi consecinţele', a avertizat prim-ministrul israelian Yair Lapid, aflat în campanie pentru alegerile legislative anticipate din 1 noiembrie.

'Capitularea este calea umilinţei (...) Este timpul ca leii să iasă din bârlogul lor', a scris pe Telegram gruparea 'Areen al-Usood', care numără peste 210.000 de abonaţi şi se bucură de o mare popularitate printre tinerii palestinieni.

Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a denunţat drept 'crimă de război' operaţiunea israeliană de la Nablus, bastion, ca şi Jenin, al grupărilor armate palestiniene.

Violenţele s-au intensificat în ultimele luni în nordul Cisiordaniei, forţele israeliene înmulţindu-şi operaţiunile la Nablus şi Jenin în urma unor atacuri antiisraeliene.

Aceste raiduri, care au dus adesea la ciocniri cu populaţia palestiniană, au provocat peste 100 de morţi de partea palestiniană, cel mai grav bilanţ în Cisiordania din ultimii şapte ani, potrivit ONU.

În ultimele săptămâni, 'Areen al-Usood' a început să lanseze operaţiuni antiisraeliene de la Nablus. Unii dintre membrii ei sunt afiliaţi unor grupări precum Fatah, Hamas sau Jihadul Islamic.

Denumită 'bârlogul leilor' în semn de omagiu pentru Ibrahim al-Nabulsi, un tânăr luptător supranumit 'leul din Nablus', ucis în august de Israel, gruparea a revendicat un atac mortal împotriva unui soldat israelian în urmă cu două săptămâni în Cisiordania.

În replică, armata israeliană a întărit controlul asupra oraşului Nablus, controlând intrările şi ieşirile şi supraveghind în permanenţă cerul cu drone.

Marţi, Jihadul Islamic a chemat 'tineretul rebel din Cisiordania şi Fâşia Gaza să se mobilizeze, să manifesteze imediat şi să înfrunte inamicul pe toate fronturile'.

Hamas, la putere în Fâşia Gaza, aflată sub blocadă israeliană de mai mult de 15 ani, a prevenit că 'crimele ocupaţiei israeliene' vor 'precipita Palestina spre o escaladare'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.