Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Două persoane din Chile au murit şi 56 au fost rănite în timpul manifestaţiilor care au comemorat protestele din 2019

bbc.com
lupte de strada chile

Două persoane au decedat, 56 au fost rănite şi peste 450 au fost arestate în Chile după violenţele survenite în timpul manifestaţiilor care au marcat luni cea de-a doua aniversare a revoltei sociale din octombrie 2019, a anunţat marţi poliţia chiliană, informează AFP.

Cele două decese au avut loc în marja confruntărilor cu poliţia. Un bărbat de 29 de ani a fost ucis cu foc de armă în timpul unui jaf la un magazin, iar o femeie - într-un accident auto cauzat indirect de manifestanţi, care au întins un cablu pentru a bloca drumul, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și: VIDEO Mii de demonstranţi marchează doi ani de la protestele antiguvernamentale din Chile, soldate cu peste 30 de morți și sute de răniți

Capitala chiliană a fost scena majorităţii violenţelor la scară naţională, cu numeroase baricade ridicate pe străzi, cu posturi de poliţie atacate, vandalizări de magazine şi distrugere de bunuri publice, potrivit unui raport al poliţiei.

Circa 279 de persoane au fost arestate la Santiago şi 45 de poliţişti se numără printre răniţi, "cifre extrem de mari", a estimat Marcelo Araya, responsabil pentru menţinerea ordinii al poliţiei chiliene.

Mai mult de 50 de manifestaţii au avut loc luni în întreaga ţară pentru a comemora reprimarea mişcării împotriva inegalităţilor sociale, când pe 18 octombrie 2019 liceenii au protestat împotriva majorării preţului la călătoria cu metroul.

Până la carantina impusă din cauza pandemiei de coronavirus, în martie 2020, 34 de persoane au murit şi peste 400 au fost rănite în timpul numeroaselor manifestaţii marcate de confruntări cu forţele de ordine.

Violenţele survenite luni au contrastat cu manifestaţia desfăşurată în linişte a peste 10.000 de persoane în Plaza Italia, epicentrul manifestaţiilor din capitala chiliană, potrivit Agerpres.ro.

În plină campanie pentru alegerile prezidenţiale şi legislative din 21 noiembrie, subsecretarul de stat pentru Interne, Juan Francisco Galli, a atribuit responsabilitatea acestor violenţe candidaţilor de stânga şi de centru, pentru că au susţinut graţierea manifestanţilor închişi, care "au jefuit, au distrus tot şi au lansat cocteiluri Molotov" în 2019.

"Responsabilii ultimi pentru această violenţă sunt cei care au instalat în ţara noastră în sentiment de impunitate, (sentimentul) că nu există nicio consecinţă pentru comiterea de acte de violenţe", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.