Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Mii de femei s-au adunat în marile oraşe din Pakistan pentru a-şi apăra drepturile

dawn.com
protest pakistan feministe

Mii de femei s-au adunat marţi în marile oraşe din Pakistan pentru a-şi apăra drepturile, în marşuri care s-au desfăşurat paşnic, dată fiind şi prezenţa unor impresionante dispozitive ale poliţiei, relatează AFP.

Într-o societate rămasă foarte conservatoare şi patriarhală, marşurile de 8 martie sunt primite prost în fiecare an, de la prima ediţie, desfăşurată în 2018 în această ţară, notează AFP.

Defilările de ziua internaţională a femeii au fost organizate în capitala Islamabad, în marele oraş din sudul Pakistanului Karachi, dar şi în capitala culturală Lahore (est), unde autorităţile au încercat zadarnic să anuleze evenimentul.

Calmul a prevalat anul acesta, deşi mai multe mişcări islamiste au denunţat în prealabil manifestaţiile.

Femeile din Pakistan continuă să fie ucise cu arme de foc, cuţite, pietre, strangulate sau arse de vii dacă se consideră că au "pângărit" onoarea familiei, iar cei care le iau apărarea sunt acuzaţi de conservatori că promovează valorile liberale ale Occidentului şi nu respectă sensibilităţile religioase şi culturale locale.

În Lahore, administraţia locală le-a cerut organizatorilor să anuleze marşul pentru drepturile femeilor, invocând temeri pentru securitatea manifestantelor şi ameninţând să nu asigure securitatea marşului. Un tribunal din oraş a ordonat într-un final ca marşul să aibă loc, la sesizarea organizatoarelor, potrivit Agerpres.ro.

Circa 2000 de persoane au participat la defilarea din Lahore, sub o puternică protecţie din partea poliţiei şi într-o ambianţă mai curând liniştită, la fel şi la Karachi, unde s-au reunit circa 1000 de femei.

"Particip la marş în fiecare an", a declarat pentru France Presse Sairah Khan, de 23 de ani, din Lahore, studentă la o universitate.

Potrivit ei, anul acesta a fost deosebit de important să participe "pentru că au fost recent mai multe cazuri în care cei care au comis violenţe asupra femeilor au scăpat fără consecinţe".

În aceleaşi oraşe au fost organizate şi o serie de contramanifestaţii, aşa-zise "marşuri hijab", de către grupuri religioase conservatoare, care au chemat la salvgardarea valorilor islamice pe care le consideră ameninţate de mişcările feministe.

În 2020, manifestantele din Islamabad au fost atacate de islamişti cu bastoane şi pietre, înainte ca poliţia să intervină.

În acest an, pe reţelele sociale şi chiar pe un canal popular de televiziune au fost difuzate înregistrări video şi imagini retuşate ale marşurilor din 2021, acuzându-le în mod incorect pe manifestante că au recurs la sloganuri blasfemiatoare, faptă pasibilă de pedeapsa cu moartea în Pakistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.