Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Ministrul Educaţiei: 'Lucrările elevilor din Dâmboviţa, evaluate digital. În 2023 am putea extinde procedura la nivel naţional'

Sorin Mihai Cimpeanu facebook
Sorin Cimpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat marţi că, în premieră, lucrările elevilor din Dâmboviţa care au participat la examenul de Evaluare Naţională au fost scanate, iar evaluarea va putea fi făcută digital.

"Până la acest moment, proiectul pilot derulat la nivelul judeţului Dâmboviţa a fost un succes, în sensul în care, contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare şi încărcare a unei lucrări a fost de două minute. Şi aici este vorba, nu uitaţi, de şcoli din mediul rural cu o slabă conexiune la internet. Poate că dacă am fi avut o conexiune mai bună la internet, timpul mediu ar fi fost încă şi mai jos în raport cu cele două minute. Altfel spus, în primele două ore, prima lucrare fiind predată la ora 10,15, până la ora 12,15 s-au încărcat 3.400 de lucrări în 255 de clase de examen, deci 255 de scanere, în 113 centre de examen. Contează sălile de clasă fiindcă timpul de scanare se calculează în fiecare sală de clasă, deci timpul de scanare a fost mediu. Practic, putem avea următoarele avantaje: începând cu ora 15,00, s-ar putea începe evaluarea, direct. Fiecare cadru didactic evaluator, şi i-am exclus pe acei evaluatori care anul trecut au dat note cu diferenţe mari de punctaj faţă de nota finală, deci fiecare evaluator poate să înceapă corectura, ar putea să înceapă corectura. Un alt avantaj major este acela că dacă vrem să avem concluzii cu privire la creativitatea elevilor, ne uităm la subiectul doi, la compunere. Scanând electronic lucrările fiecărui elev putem să avem - vom avea, vom anunţa public - rezultatul cu privire la notele pentru acel subiect care verifică competenţa de creativitate. Putem să avem separat notele care verifică competenţa de a formula concluzii logice pe baza deducţiei logice, pe baza unui text, şi alte asemenea competenţe", a afirmat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a spus că, în funcţie de cum se va derula operaţiunea de evaluare, anul viitor proiectul se va putea extinde la nivel naţional, potrivit Agerpres.ro.

"Având în vedere acest succes de etapă, vom vedea până la final cum se va derula şi operaţiunea de evaluare, sunt încrezător că anul viitor vom putea extinde la nivel naţional această procedură de scanare şi încărcare, practic de digitalizare a proceselor ce ţin de Evaluarea Naţională, dar şi a proceselor ce ţin de examenul de Bacalaureat. Este un element extrem de important, nu s-a mai reuşit până acum acest lucru şi o spun, iertaţi-mi lipsa de modestie, sunt state europene cu sistem de educaţie avansată care nu au înregistrat această reuşită, nu au avut poate curajul să încerce acest lucru, dar cred că este o probă puternică pentru determinarea Ministerului Educaţiei de susţinere a digitalizării. Adaug şi standardizarea evaluării la nivel pilot, operaţiune deja demarată. Începând cu septembrie 2023, atunci când vom avea şi planul cadru adecvat şi curriculum mult mai puternic, adaptat aşteptărilor elevilor şi societăţii, abia atunci se va putea produce o schimbare de fond. Până atunci, toate aceste reuşite de etapă nu fac altceva decât să pregătească un sistem care este cel mai mare sistem public în acest caz", a precizat ministrul Educaţiei.

Ministrul a menţionat că urmează faza pilot la Bacalaureat, în judeţul Călăraşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.