Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Opozanții extremei drepte franceze plănuiesc proteste, în timp ce campania electorală intră în ultima săptămână

FRANCE24
protest franta

Sâmbătă erau așteptate proteste în toată Franța, în timp ce opozanții candidatei de extremă-dreapta la președinție Marine Le Pen încearcă să formeze un front unit pentru a o împiedica să câștige un tur de scrutin împotriva actualului președinte Emmanuel Macron pe 24 aprilie.

Poliția a avertizat cu privire la posibile incidente, în timp ce manifestanții se reunesc în aproximativ 30 de orașe.

Macron, un centrist pro-Uniunea Europeană, a câștigat președinția în 2017 după ce a învins-o cu ușurință pe Le Pen, când alegătorii s-au mobilizat în spatele său în turul doi pentru a ține extrema dreaptă departe de putere.

În acest an, primul tur de scrutin de duminica trecută a stabilit aceeași bătălie, dar Macron se confruntă cu o provocare mult mai grea.

El are un ușor avans în sondajele de opinie, dar înainte de primul tur de scrutin din 10 aprilie, Le Pen a exploatat cu succes furia legată de costul vieții și percepția că Macron este deconectat de greutățile cotidiene. Astfel, ea a terminat cu 23,1% din voturi, față de 27,85% pentru Macron.

Cu toate acestea, ea a părut mai zdruncinată în această săptămână, pe măsură ce accentul s-a îndreptat spre programul ei, iar sondajele de opinie au arătat că Macron și-a extins avansul. Un sondaj IPSOS-Sopra-Steria de vineri arăta că președintele a câștigat turul doi cu 56% din voturi.

El a obținut sprijinul foștilor președinți Nicolas Sarkozy și Francois Hollande. Sute de celebrități și personalități sportive l-au susținut, de asemenea, pentru a bloca venirea la putere a lui Le Pen.

Apel la respingerea lui Le Pen

Le Pen, a cărei poziție este anti-imigrație și eurosceptică, a căutat în ultimii ani să își îndulcească imaginea și pe cea a partidului său, Rassemblement National. Oponenții, inclusiv Macron, au spus că programul ei este plin de minciuni și promisiuni false - o acuzație pe care Le Pen a respins-o.

"Extrema dreaptă se află din nou în turul al doilea al alegerilor prezidențiale întărită de un nivel de sprijin nemaiîntâlnit până acum. Refuzăm să o vedem câștigând puterea", a declarat Liga Drepturilor Omului într-o declarație comună în care anunță protestele. Zeci de alte grupuri pentru drepturi, sindicate și asociații au co-semnat apelul la protest, informează france24.com.

Vorbind cu reporterii în timpul unei etape de campanie în sudul Franței, Le Pen a respins protestele planificate ca fiind nedemocratice.

"Establishmentul este îngrijorat", a spus ea. "Faptul că oamenii protestează împotriva rezultatelor alegerilor este profund nedemocratic. Eu le spun tuturor acestor oameni să meargă să voteze. Este la fel de simplu ca asta".

În condițiile în care electoratul este fragmentat și nehotărât, alegerile vor fi probabil câștigate de candidatul care va reuși să depășească tabăra sa pentru a-i convinge pe alegători că cealaltă opțiune ar fi mult mai rea.

Timp de zeci de ani, un "front republican" al alegătorilor de toate culorile care se raliază în spatele unui candidat majoritar a ajutat la menținerea extremei drepte departe de putere.

Dar Macron, al cărui stil uneori abraziv și ale cărui politici care au virat spre dreapta au supărat mulți alegători, nu mai poate conta automat pe acest sprijin.

Sâmbătă, activiștii pentru schimbările climatice de la Extinction Rebellion au forțat închiderea unei piețe principale din centrul Parisului, protestând împotriva programelor de mediu ale ambilor candidați.

"Aceste alegeri nu ne lasă să alegem între un candidat de extremă dreapta cu idei respingătoare... și un candidat care, timp de cinci ani, a dat la o parte problema ecologiei și a mințit", a declarat pentru Reuters Lou, 26 de ani, profesor de istorie, care s-a alăturat mișcării Extinction Rebellion în urmă cu doi ani.

Manifestanții anti-Macron se vor aduna, de asemenea, sâmbătă la Paris.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.