Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Organizaţii evreieşti denunţă raidul rusesc din apropierea memorialului Babi Iar din Kiev

agerpres.ro
Babi Iar

Organizaţii evreieşti şi-au exprimat indignarea după un atac rusesc în apropierea memorialului dedicat victimelor masacrului nazist de la Babi Iar din Kiev, pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a considerat miercuri o expresie a voinţei Moscovei de a "şterge" istoria ucraineană, potrivit AFP.

Un bombardament rusesc a vizat marţi turnul televiziunii din Kiev, adiacent sitului de la Babi Iar, o groapă comună care conţine rămăşiţele a aproape 34.000 de evrei masacraţi în două zile în timp ce oraşul era sub ocupaţia nazistă în 1941.

Memorialul, un parc amenajat la un kilometru distanţă de turnul de televiziune, nu a fost atins direct de lovituri.

Exprimându-şi "condamnarea vehementă" a acestui gest, memorialul israelian al Holocaustului Yad Vashem a cerut "comunităţii internaţionale să ia măsuri concertate pentru a salva vieţile civile, precum şi siturile istorice datorită valorii lor de neînlocuit pentru cercetarea, educarea şi comemorarea Holocaustului".

"În loc să fie supuse unei violenţe flagrante, situri sacre ca cel de la Babi Iar trebuie să fie protejate", a adăugat organizaţia într-un comunicat transmis marţi, potrivit Agerpres.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în 24 februarie o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării şi a "demilitariza şi denazifica" ţara vecină prooccidentală.

"Putin încearcă să deformeze şi să manipuleze Holocaustul pentru a justifica o invazie ilegală a unei ţări suverane şi democratice, ceea ce este absolut abominabil", a criticat marţi într-un comunicat Natan Sharansky, preşedintele consiliului consultativ al memorialului de la Babi Iar, fost deţinut sovietic şi celebru disident.

"Este simbolic faptul că el începe să atace Kievul bombardând situl de la Babi Iar", a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, el însuşi evreu, a acuzat Moscova miercuri că încearcă să "şteargă" Ucraina de pe faţa pământului şi istoria sa şi a lansat un apel către evrei "să nu rămână tăcuţi".

În septembrie, el s-a recules la Kiev cu ocazia celei de-a 80 comemorări a masacrului nazist de la Babi Iar.

Zelenski a participat atunci la acţiunile comemorative din octombrie în compania preşedintelui israelian Isaac Herzog şi a celui german Frank-Walter Steinmeier.

Babi Iar a fost locul unor execuţii în masă până în 1943. Circa 100.000 de persoane au fost ucise acolo, între care evrei, romi, partizani şi prizonieri sovietici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.