Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA: 'Acordul comercial cu Regatul Unit va fi posibil numai dacă protocolul nord-irlandez este menţinut'

The Weekly Standard
Nancy Pelosi

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, a avertizat vineri Regatul Unit că Statele Unite nu vor încheia cu această ţară un acord de liber schimb dacă disputele dintre Londra şi UE privind implementarea protocolului nord-irlandez post-Brexit vor distruge acordul de pace din Irlanda de Nord, relatează Reuters şi AFP.

''Dacă acordurile din Vinerea Mare vor fi distruse, este foarte puţin probabil ca ei (britanicii) să aibă un acord bilateral SUA - Regatul Unit'', a spus Pelosi în timpul unui eveniment la Chatham House. ''Nu este o ameninţare, ci o predicţie'', a susţinut ea în continuare.

De când Regatul Unit a părăsit efectiv UE, pe 1 ianuarie, premierul Boris Johnson a amânat unilateral aplicarea unor dispoziţii din protocolul privind Irlanda de Nord inclus în acordul de Brexit negociat cu UE, iar guvernul de la Londra cere revizuirea acestui protocol, pe care-l consideră nesustenabil, solicitare respinsă de Bruxelles.

Conform protocolului, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda membră a UE, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie, potrivit Agerpres.ro.

Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic, cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Mai mult, potrivit Londrei apare astfel o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări. De asemenea, unioniştii nord-irlandezi susţin că acest protocol contravine acordului de pace din 1998.

Acest acord a pus capăt celor trei decenii de confruntări între unionişti, în special protestanţi, şi republicani, în majoritate catolici irlandezi, soldate cu circa 3.600 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.