Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Preşedintele Germaniei: 'Niciodată nu mai trebuie ca antisemitismul să rămână fără opoziţie şi reacţie publică'

Frank Walter Steinmeier

Antisemitismul nu trebuie să mai rămână niciodată fără ripostă în Germania, a declarat luni preşedintele german Frank Walter Steinmeier, la comemorarea a 80 de ani de la primul transport de evrei din Berlin în est, relatează dpa.

"Niciodată nu mai trebuie ca opiniile sau acţiunile antisemite să rămână fără opoziţie şi reacţie publică", a spus Steinmeier în cadrul unui eveniment organizat la memorialul Platform 17 din gara Grunewald din Berlin, de unde a pornit primul transport de evrei către Lodz, în Polonia, acum opt decenii.

"Cultura ebraică nu numai că face parte din cultura germană, ci a lăsat o amprentă profundă asupra ei şi a îmbogăţit-o", a adăugat el.

Pe 18 octombrie 1941, primul aşa-zis "transport spre est" a plecat spre Lodz având la bord peste 1.000 de evrei, bărbaţi, femei şi copii. În aceeaşi lună a început deportarea sistematică de evrei şi din alte părţi din Germania, aminteşte dpa, potrivit Agerpres.ro.

"Noi, germanii, purtăm în continuare vina care îi împovărează pe autorii uciderii organizate a evreilor din Europa, pe asistenţii şi pe susţinătorii lor", a adăugat şeful statului german.

"Continuăm să resimţim ruşinea pentru separarea unor concetăţeni de-ai noştri din mijlocul societăţii, privarea lor de drepturi, deposedarea de bunuri şi în final trimiterea lor în călătoria spre moarte", a mai spus Steinmeier.

La rândul său, primarul Berlinului, Michael Muller, a făcut apel ca memoria Holocaustului să rămână vie şi democraţia să fie protejată în faţa ascensiunii extremismului de dreapta.

Libertatea, toleranţa şi democraţia trebuie apărate întotdeauna, a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.