Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Protest inedit în Franţa: Personalul medical de la mai multe spitale a păstrat un minut de reculegere pentru 'decesul anunţat al sănătății publice'

Freepik.com
medic doctor siste medical

Personalul medical de la mai multe spitale din Franţa a păstrat vineri un minut de reculegere pentru a trage un semnal de alarmă asupra "morţii anunţate a spitalului public", denunţând în acest fel condiţiile de muncă şi lipsa de mijloace cu care se confruntă, relatează AFP.

La Strasbourg (est), pentru a treia oară, circa 300 de persoane în halate albe au stat nemişcate în frig, cu privirea sumbră, timp de un minut.

"Suntem aici astăzi pentru că dorim să continuăm să ne îngrijim pacienţii în pofida epuizării, în pofida lipsei de paturi, în pofida restricţiilor bugetare, dar nu mai putem să o facem", a declarat dr.Sebastien Harscoat, medic de urgenţă.

"Spitalul public este pe moarte!", concluzionează el.

Această formă inedită de protest sub forma unui minut de reculegere, fără niciun banner a avut loc în premieră la 10 decembrie la Strasbourg, în ziua vizitei premierului Jean Castex. Alte spitale au preluat iniţiativa în estul ţării, iar vineri 15 spitale din Franţa anunţaseră că vor urma acest exemplu, potrivit unei liste enumerate de dr. Harscoat, relatează Agerpres.ro.

"Peste tot în Franţa, am depăşit hotarul când tratăm oamenii mai puţin bine, sau chiar când nu îi mai tratăm deloc', a denunţat dr. Pierre Catoire, medic de urgenţă, unul dintre cei 90 de lucrători medicali reuniţi la Bordeaux (sud-vest).

"Uneori avem mai mult de 20 de pacienţi pe coridoare aşteptând ca un medic să îi vadă pentru a şti, cel puţin, dacă sunt în stare gravă sau nu", adaugă el.

"Dacă situaţia s-a înrăutăţit din cauza pandemiei COVID-19, aceasta "nu arată decât consecinţele alegerilor făcute în ultimii 20 de ani", mai spune acesta.

Numărul infectărilor cu coronavirus a explodat de mai multe zile în Franţa la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei, cu 200.000-300.000 de noi cazuri pe zi.

Dacă această creştere semnificativă se explică în parte prin numărul fără precedent de teste, intensificarea pandemiei este foarte reală, mai ales din cauza noii variante Omicron, mult mai contagioasă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.