Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Proteste violente au izbucnit în Tibet din cauza măsurilor anti-COVID

premiumtimesng.com
covid-19

Proteste violente au izbucnit în Tibet din cauza măsurilor anti COVID. Oamenii s-au adunat în capitala Lhasa și și s-au luptat cu polițiștii, potrivit BBC.

Protestele sunt rare în regiunea controlată de China, dar potrivit unor imagini din Lhasa sute de persoane au demonstrat și s-au ciocnit cu forțele de ordine. Se pare că este vorba în principal de muncitori migranți de etnie chineză Han, potrivit Mediafax.

Orașul este închis de aproape trei luni, în timp ce autoritățile luptă cu un val de infecții. Tibetul este una dintre cele mai bine păzite regiuni din China.

Protestele au avut loc miercuri după-amiază și s-au prelungit până noaptea târziu. O înregistrare video arată sute de oameni adunați pe străzi, iar de la un difuzor se poate auzi un mesaj prin care se face apel la calm, în timp ce un oficial le cere oamenilor „să fie înțelegători și să se întoarcă". O altă înregistrare video arată numeroși oameni pe străzi în timpul nopții, iar un bărbat comentează scena.

„[Ei] au fost închiși de prea mult timp. Și mulți dintre oamenii din această comunitate sunt oameni care au venit doar să muncească și să câștige bani. Dacă ar fi putut obține asta în China continentală, nu ar fi venit aici", spune el în mandarină.

Un alt videoclip a arătat oameni mărșăluind pe străzi cu o pancartă pe care scrie „Vrem doar să ne întoarcem acasă".

Surse tibetane au declarat pentru postul de știri Radio Free Asia (RFA) că protestatarii au avertizat că vor „declanșa un incendiu" dacă restricțiile nu vor fi ridicate. O altă sursă a spus că există temeri că încăierările dintre civili și ofițerii de poliție ar putea deveni foarte violente.

„Oamenii sunt închiși acasă în fiecare zi și viața este atât de grea. Prețurile în Lhasa sunt acum atât de mari, iar proprietarii urmăresc oamenii pentru chirie. De asemenea, muncitorii nu au voie să se întoarcă în orașul lor natal. Nu au altă cale de ieșire", a povestit un rezident pentru BBC.

„Nu am avut niciun venit timp de trei luni - dar cheltuielile nu au fost reduse nici măcar cu un ban. Prietenii mei din Lhasa - cât timp mai puteți continua așa?", se arată într-o postare de pe rețelele de socializare.

Pe platformele de socializare chinezești, toate imaginile cu incidentul au fost șterse.

Se spune că protestul de miercuri este cel mai mare din oraș de la revolta din 2008, în urma căreia au fost ucise cel puțin 19 persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.