DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO| PS Timotei Prahoveanul a oficiat Slujba de Priveghere şi Slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala Patriarhală

basilica.ro

Slujba de Priveghere şi Slujba Prohodului Maicii Domnului au fost oficiate la altarul exterior al Catedralei Patriarhale de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a vorbit cu această ocazie despre Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi importanţa rugăciunilor către ea.

„Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă dintre zilele pe care noi i le închinăm. În anumite locuri din ţară se numeşte Paştele din vară şi adună la fel de mulţi credincioşi, pe alocuri chiar mai mulţi credincioşi, decât la Ziua Învierii”, a spus Părintele Episcop.

PS Timotei Prahoveanul a explicat că mai ales după anul 1990, aproape în toate bisericile şi mănăstirile se cântă Prohodul Maicii Domnului, scrie Basilica.ro.

„Prohodul Maicii Domnului este o alcătuire din veacul al XVI-lea. A fost tradus la noi la începutul veacului al XIX-lea şi tipărit pentru întâia dată la Iaşi în vremea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, urmând ca în anii următori să apară diferite ediţii ale acestui Prohod în mai multe locuri din Ţările Române”.

Adresându-se în continuare credincioşilor, ierarhul a spus: „Iubiţi credincioşi, Maica Vieţii merge către viaţă veşnică”.

„Cea care L-a născut pe Cel Care dă viaţă veşnică tuturor celor care cred în El nu putea fi lăsată în mormânt, ci a fost aşezată prin puterea Fiului ei de-a dreapta Sa aşa cum o şi arată Icoana Deisis stând ca o rugătoare fierbinte lângă Dreptul Judecător, iar în partea cealaltă prietenul mirelui, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului”.

Sărbătoarea este întâmpinată cu multă evlavie cu un post de două săptămâni. „Este un post mai aspru decât cel al Naşterii Domnului sau al Sfinţilor Apostoli, un post în care credincioşii, monahii, preoţii, Biserica întreagă o cinsteşte prin cântări, prin rostirea sau cântarea paracliselor, a celor pe care Biserica i le-a închinat încă de la sfârşitul mileniului I”, a subliniat el.

Îndemnul central al cuvântului său este acela de rugăciune către Maica Domnului.

„Şi noi, în acest duh de rugăciune, cântare şi nădejde către Maica vieţii, ne rugăm să ne izbăvească din moartea păcatului, dintr-o nesimţitoare stare pe care adeseori trebuie să o observăm la noi înşine, niciodată la alţii, prin nădejdea că Maica Domnului va duce rugăciunile şi râvna fiecăruia înaintea Fiului Ei întrucât ea este rugătoare fierbinte pentru întreg neamul omenesc, pentru toţi cei care o cinstesc”.

„Maica Domnului este scară care urcă de pe pământ la cer, pod care ne trece din lumea păcatului în lumea către apropierea cu Dumnezeu. Este bucurie, este dar şi este nădejde. De aceea, cele mai frumoase rugăciuni, cele mai ales cântări, îi sunt închinate ei”.

PS Timotei Prahoveanul s-a rugat Maicii Domnului „să primească şi puţina noastră rugăciune din aceste zile ale postului ei din seara privegherii sau a sărbătorii Adormirii Sale”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.