Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Secretarul de stat american: 'Interesele Statelor Unite în Afganistan vor fi reprezentate de Qatar'

Antony Blinken
Antony Blinken

Interesele Statelor Unite în Afganistan vor fi reprezentate de Qatar, după ce ambasada americană la Kabul a fost închisă în urma preluării puterii de către talibani în luna august, a anunţat vineri secretarul de stat Antony Blinken, potrivit AFP.

Blinken, care l-a primit la Washington pe ministrul de externe al Qatarului, a semnat un acord prin care, în cadrul ambasadei emiratului la Kabul, se înfiinţează o secţie dedicată intereselor americane.

Statele Unite sunt 'recunoscătoare' pentru 'leadership'-ul şi 'sprijinul' arătate de Qatar în legătură cu Afganistan, a subliniat Blinken în prezenţa omologului său Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Qatar, care găzduieşte o importantă bază militară americană, a jucat un rol crucial după retragerea americană din Afganistan, atât din punct de vedere diplomatic, cât şi logistic pentru operaţiunile de evacuare.

Prin Qatar au trecut aproximativ jumătate din cele 124.000 de persoane evacuate, cetăţeni străini şi afgani care se consideră ameninţaţi de represaliile talibanilor.

Operaţiunile consulare americane legate de Afganistan erau deja gestionate din Qatar după venirea la putere a islamiştilor la Kabul, potrivit Agerpres.ro.

Emisarul american pentru Afganistan, Thomas West, a indicat luni că o eventuală redeschidere a ambasadei SUA nu este în studiu.

Statele Unite, ca şi restul comunităţii internaţionale, nu au recunoscut guvernul instalat de talibani. Printre exigenţele americane înainte de a lua un considerare un gest diplomatic faţă de talibani figurează respectarea drepturilor omului, mai ales ale femeilor, lupta împotriva 'grupărilor teroriste' şi posibilitatea, pentru americanii şi afganii care au colaborat cu armata SUA şi se tem de represalii, să părăsească fără impedimente ţara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.