Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Şeful diplomaţiei americane a sosit la Paris pentru o vizită tensionată după criza franco-americană

Antony Blinken
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit luni seară la Paris pentru o vizită care se anunţă tensionată, la mai puţin de trei săptămâni după declanşarea unei crize fără precedent între Franţa şi Statele Unite, notează AFP.

Secretarul de stat al preşedintelui american Joe Biden urmează să se întâlnească marţi cu omologul său francez, Jean-Yves Le Drian, şi cu un consilier al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

El va participa marţi şi miercuri la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Este prima vizită în Franţa a unui înalt responsabil american de când Statele Unite au anunţat, la jumătatea lunii septembrie, o nouă alianţă cu Australia şi Marea Britanie în regiunea indo-pacifică pentru a contracara mai bine China.

Acest parteneriat, numit AUKUS, a stârnit o furie nemaiîntâlnită din partea autorităţilor franceze, deoarece a făcut ca Australia să rezilieze un contract gigantic pentru achiziţionarea de submarine franceze.

Acuzat că i-a dat "o lovitură în spate" aliatului său, Joe Biden a recunoscut într-o discuţie telefonică cu Emmanuel Macron că ar fi putut comunica mai bine cu Parisul. Cei doi şefi de stat au lansat un "proces de consultări extinse".

Vizita lui Antony Blinken la Paris, după ce a avut deja o întrevedere cu Jean-Yves Le Drian la 23 septembrie la New York, trebuie să marcheze o etapă a acestui proces înainte de o întâlnire privată Macron-Biden la sfârşitul lui octombrie în Europa, informează Agerpres.ro.

Obiectiv: "identificarea etapelor" pentru "a permite restabilirea încrederii", a explicat partea franceză, avertizând în acelaşi timp că "ieşirea din criză va dura şi va necesita acţiuni".

"Conversaţiile noastre trebuie să conducă la acte concrete care să arate cum, lucrând împreună, vom restabili încrederea", a afirmat, de asemenea, înainte de călătorie asistentul secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, fără a preciza dacă sunt aşteptate anunţuri la finalul acestor întrevederi la Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.