Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Urmele unei vechi aşezări romane au fost descoperite recent de către arheologii vâlceni

Agerpres.ro
arheologie asezare romana

Urmele unei vechi aşezări romane, datând din anii 102-105, au fost descoperite recent de arheologii vâlceni la limita dintre municipiul reşedinţă şi comuna Mihăeşti, fiind o dovadă a convieţuirii în Oltenia a soldaţilor romani cu geto-dacii înainte de începerea celui de-al doilea război daco-roman, au anunţat, miercuri, autorităţile.

Directorul Muzeului Judeţean, Claudiu Tulugea, a precizat că în această zonă, punct strategic pentru supravegherea drumului de legătură cu depresiunea Horezu, se aflau încartiruiţi soldaţii din Cohorta III Flavia Bessorum, trupă auxiliară a Imperiului Roman, săpăturile realizate scoţând la iveală mai multe fragmente de ceramică şi urme ale unor construcţii temporare din lemn, potrivit Agerpres.ro.

"Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe - locuinţe şi gropi menajere în care se aruncau fragmente ceramice, oale sparte, oase de animale după ce erau consumate. Cert este că aşezarea a dăinuit cam între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105, începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta. Centrul de aici ţine de centrul de putere de la Buridava Romană (aflată în cartierul Stolniceni al municipiului Râmnicu Vâlcea - n.r.)", a precizat Claudiu Tulugea.

Directorul Muzeului Judeţean a adăugat că va fi continuată cercetarea arheologică din acest perimetru, în zonă fiind o solicitare pentru realizarea unor construcţii.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.