Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Ziua Naţională a României a fost celebrată la Roma printr-un concert al orchestrei Universităţii de Vest din Timişoara

Agerpres.ro

Ziua Naţională a României a fost celebrată în acest an la Roma printr-un concert susţinut de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara dirijată de Sebastian Felea, la care au participat ambasadorul României, George Bologan, şi mai mulţi înalţi reprezentanţi ai guvernului italian, informează miercuri un comunicat al ambasadei României la Roma.

Manifestarea culturală, urmată de o recepţie, s-a desfăşurat pe 30 noiembrie la Auditorium Parco della Musica, una dintre cele mai cunoscute structuri culturale polifuncţionale din Europa, şi s-a bucurat de prezenţa unor înalţi reprezentanţi ai Guvernului italian, care au vorbit cu acest prilej despre importanţa acordată relaţiei româno-italiene.

La eveniment au fost prezenţi peste 600 de invitaţi, printre care ministrul adjunct al infrastructurii şi mobilităţii sustenabile, Alessandro Morelli, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Benedetto Della Vedova, prefectul de Roma, Matteo Piantedosi, reprezentanţi ai Parlamentului, ai Guvernului şi ai Preşedinţiei Republicii Italiene, ai corpului diplomatic şi ai mediului academic, oameni de afaceri, jurnalişti, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Italia.

Ambasadorul George Bologan a prezentat cu acest prilej bilanţul mandatului său la Roma, mulţumind tuturor partenerilor italieni pentru colaborarea excelentă din ultimii cinci ani şi angajamentul pentru consolidarea, în continuare, a relaţiei bilaterale româno-italiene.

În calitate de "ambasador european într-un stat european", George Bologan a subliniat "rolul culturii în consolidarea cunoaşterii şi a solidarităţii, aceeaşi solidaritate care pe parcursul pandemiei a devenit un proiect politic", amintind importanţa de a lucra în echipă, în cadrul Uniunii Europene şi al NATO. Adresându-se comunităţii româneşti, ambasadorul Bologan a afirmat că "istoria, energia generatoare a unui popor, nu este doar un şir de biografii, ci în primul rând un şir de fapte, iar faptele care fac istoria României sunt acţiuni inspirate din valori, din idei şi proiecte care au dus la afirmarea poporului român şi la racordarea acestuia la spaţiul euroatlantic".

"Am satisfacţia de a fi organizat cu ocazia Zilei Naţionale de la Roma un concert de excepţie cu studenţii Universităţii de Vest deoarece Timişoara va fi capitală culturală europeană. Alegerea a mai avut însă alte două motive: cei care au decis destinul neamului au făcut-o cu gândul la viitorul acestuia, la generaţiile următoare şi al doilea deoarece în decembrie 1989 tineri asemeni lor s-au sacrificat pentru a ne face să simţim gustul libertăţii şi datorită cărora mulţi au reuşit să îşi clădească un viitor. Avem nevoie ca în faţa talentelor negative să susţinem şi să încurajăm elanul talentelor adevărate, să dăm tinerilor spaţiul necesar de afirmare şi încredere", a mai spus ambasadorul George Bologan.

Reprezentantul Ministerului italian al Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, secretarul de stat Benedetto Della Vedova, a apreciat activitatea diplomatică a ambasadorului George Bologan şi aportul său la consolidarea prieteniei româno-italiene, bazată pe puternice legături politice, economice, istorice, culturale şi sociale.

Programul concertului a inclus piese de Marţian Negrea, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Bela Bartok, Tiberiu Brediceanu şi Paul Constantinescu, potrivit Agerpres.ro.

În încheiere, orchestra a oferit un regal muzical pentru a marca încheierea mandatului în Italia al ambasadorului George Bologan, interpretând piesa "Arrivederci Roma/La revedere, Roma".

Manifestarea a fost organizată de Ambasada României în Italia, în colaborare cu Accademia di Romania in Roma şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, fiind o oportunitate pentru a promova tinerele talente din cadrul Orchestrei Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara şi proiectul "Timişoara - Capitală Culturală Europeană 2023".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.