Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO 1.100 de copii din 4 județe, niciunul ortodox, s-au întâlnit la Oradea pentru a cere pace în lume

În jur de 1.100 de copii, împreună cu părinţi, preoţi, învăţători şi călugări sau măicuţe, au participat sâmbătă la Oradea la Întâlnirea eparhială a copiilor 2023.

Cu această ocazie, copiii din Eparhia greco-catolică de Oradea, reprezentând cele 127 de parohii din judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Arad, au scris 40 de răvaşe pe care le-a primit şi adunat episcopul Virgil Bercea.

"Doamne, îţi mulţumim că iubeşti fiecare om din întreaga lume. Îţi mulţumim că ne-ai dat viaţă şi familii minunate. Îţi mulţumim, Doamne, pentru soare, pentru ploaie, pentru bucuria de a fi şi a trăi în locul acesta minunat pe care l-ai creat pentru noi. Tu, Doamne, ne-ai oferit daruri nenumărate, dar noi, oamenii, nu ştim să le folosim aşa cum se cuvine. De aceea, te rugăm să luminezi minţile noastre, ale tuturor, să aduci pacea în fiecare colţ al Pământului şi să dăruieşti sănătate fiecărui copil. Te iubim, Doamne!" - a transmis un copil, în scrisoarea citită de episcopul Virgil Bercea, în cadrul Sfintei liturghii.

Programul evenimentului a început de dimineaţă, la Catedrala ''Sf. Nicolae'', cu o liturghie oficiată de episcopul Virgil Bercea, în care au cântat Corul Liceului greco-catolic şi Corul Enjoy Music.

Preasfinţitul s-a adresat copiilor vorbindu-le despre "candela veşnică" aprinsă în catedrală, simbol al prezenţei continue a lui Dumnezeu în sufletul omului şi al prezenţei lui Iisus Cristos în Biserică.

"Cel mai mult mi-a plăcut când Preasfinţitul a citit o scrisoare din partea copiilor, foarte drăguţă şi profundă. Eu i-am scris lui Iisus că îmi pare rău din suflet dacă l-am supărat, pentru că ştiu că l-am supărat şi l-am rugat să ofere sănătate nu doar mie, ci tuturor fiinţelor de pe planetă, şi bucurie pentru că atât ne trebuie: bucurie şi sănătate. L-am mai rugat să facă oamenii mai buni ca să nu mai fie rău pe Pământ şi am promis că o să încerc să fac doar bine ca să-l ajut şi eu", a declarat, pentru AGERPRES, Antonia Macarie, de 10 ani, elevă la Liceul greco-catolic din Oradea.

Părintele Paul Popa, responsabil al Biroului pastoral eparhial pentru laici, a precizat, pentru AGERPRES, că motivaţia acestor scrisori este aceea de a-i stimula pe copii să se adreseze lui Dumnezeu prin scris, în liniştea gândurilor lor, fiind mai mult decât rugăciunea orală, o formă de a comunica mai intens de la sufletul lor cu Divinitatea.

Fiecare copil a primit câte o brăţară tricotată, cu o panglică în diferite culori, pe care, după liturghie, acesta va putea să scrie un cuvânt semnificativ care i-a rămas ascultând liturghia.

După masa de prânz, copiii au participat la un program muzical şi distractiv în curtea Liceului greco-catolic, susţinut de tinerele talente de la Şcoala Enjoy Music şi elevi de la Liceul Don Orione. La final, în Piaţa Unirii, copiii au realizat un flashmob.

"E atât de important ca, din când în când, să ne unim în jurul altarului. Pentru că toată energia, toată iubirea, tot izvorul este euharistia. De acolo provin toate. Ne adăpăm, pur şi simplu, din roua bunătăţii lui Dumnezeu, fără de care nu suntem nimic. Scopul este să cerem ajutorul pentru copiii noştri, pentru familiile noastre, pentru toată lumea. Pentru copii este important pentru că îşi pot împărtăşi bucuria de a trăi în credinţă, de a se bucura de toţi ceilalţi copii, de muzică, de jocurile pentru ei, de îngheţată, de tot. Rămân amintiri foarte frumoase şi de neuitat pentru copii", a declarat organizatorul întâlnirii, părintele Paul Popa.

Se pare că şi în acest an, al 13-lea pentru acest eveniment, Dumnezeu ţine cu copiii, a subliniat Paul Popa, deoarece a "programat" vreme frumoasă, aşa cum s-a întâmplat şi la celelalte ediţii.

"De fiecare dată a fost vreme bună, chiar dacă nu a fost soare torid, dar ce era important e că, deşi se anunţa ploaie, vremea a ţinut cu noi şi nu a plouat. Mi s-a întâmplat de mai multe ori: în momentul când am zis 'Amin' la finalul întâlnirii, a început o ploaie de nu ne venea să credem. Am zis că ţine Dumnezeu cu copiii, care sunt atât de puri şi de curaţi sufleteşte", a mai spus părintele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.