DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO - Activiştii anti-defrişări lovesc în firma Schweighofer. Parodia care face senzaţie pe net

Schweighofer parodie

Activiştii de mediu luptă cu toate armele împotriva firmei austriece Schweighofer Holzindustrie. Ultima lovitură vine pe internet, unde o înregistrare video cu directorul firmei face senzaţie... după o mică prelucrare.

După izbucnirea scandalului defrişărilor şi apariţia unei anchete care dovedea că austriecii de la Schweighofer sunt dispuşi să cumpere lemn tăiat ilegal, directorul executiv Gerard Schweighofer a transmis un mesaj video în care dădea asigurări că lucrurile nu stau aşa cum au fost prezentate.

Înregistrarea video cu Gerard Schweighofer a fost prelucrată prin adăugarea unor subtitrări care spun cu totul altceva decât mesajul iniţial. Pentru cei care nu cunosc limba germană, rezultatul este o parodie de zile mari:

"Bună ziua! Mă numesc Gerald Schweighofer. Acum câteva zile, s-a spart buba de puroi a mafiei lemnului din Republica Bananieră România. După cum aţi aflat, firma noastră a fost complice la distrugerea sistematică a pădurilor acestei ţări. Nu este adevărat ce se spune pe internet, că am fi o corporaţie responsabilă! Hotzindustrie Schweighofer a plătit timp de un deceniu şpăgi grase pentru a pune mâna pe pădurile voastre. Ideea era să ne îmbogăţim din lemn furat. Recunosc că suntem falşi şi impocriţi. O familie de prădători şi devoratori de resurse. Pentru a tăia ilegal pădurile şi a le distruge la cele mai înalte standarde internaţionale, ne-am făcut rost de nişte fiţuici, numite certificate PEFC şi FSC. Aşa fraierim lumea că tăiem doar lemn înregistrat. Aşa fraierim lumea că tăiem doar lemn înregistrat. Vă garantez însă că nu se fac controale serioase. Acest camion aduce lemn tăiat ilegal în Apăseni, cu documente false de la o firmă fantomă. Nimeni nu poate dovedi că-i lemn furat, aşa că-l primim cu drag la fabrică. Aşa facem rost de materialul necesar pentru abatoarele noastre de păduri. Noi suntem mai presus de lege. Nu renunţăm nici la lemnul din Parcurile Naţionale, pentru calitatea sa deosebită. Aveţi o legislaţie şi autorităţi de doi bani care permit asemenea abuzuri în ariile protejate. Facem presiuni enorme asupra firmelor, să ne aducă cât mai mult lemn. Cine nu respectă contractul zboară! Ştiu acel video prin care suntem demascaţi că acceptăm lemn tăiat ilegal ne va rupe gâtul. Cu toţii aţi putut vedea în acel video cât de penali suntem. Angajaţii m-au asigurat că e groasă rău. Aşa că mi-am făcut bagajele, să fiu pregătit. De când a apărut acel film, sunt speriat şi paniacat. Riscăm să ne închidă toate fabricile. De aceea am început să-mi concediez angajaţii şi să reziliez contractele cu furnizorii. Mai mult, m-am hotărât să suspend activitatea firmei şi să mă apuc de salvat pădurile. Vreau să-mi transform firma într-o asociaţie ecologistă dedicată reîmpăduririlor la scară globală. De asemenea, apelez la toţi pădurarii şi politicienii mituiţi de mine să-şi doneze şpăgile pentru plantări de copaci. Iar eu fug din ţară, că deja se trezeşte DNA."

Mesajul original:

"În ultimele zile compania și salariații noștri se confruntă cu acuzații grave. Un ONG reclamă faptul că noi punem în pericol pădurile României prin metode ilegale. Acesta nu este adevărul și în consecință aleg să vă răspund în acest fel.

De multe decenii, Holzindustrie Schweighofer este un pionier în ceea ce privește prelucrarea durabilă și responsabilă a lemnului. De asemenea doresc să vă spun de ce suntem atât de dedicați: lemnul este chiar mijlocul nostru de trai. Ar fi total greșit din punctul de vedere al unei afaceri de familie să distrugem această resursă. Suntem în prim-planul prevenirii tăierilor ilegale, spirjinim lupta împotriva distrugerii pădurilor și suntem certificați în concordanță cu standarde de calitate internațional recunoscute, precum PEFC și FSC. Noi prelucrăm doar lemn cu documente de proveniență legală.

Pentru a garanta aceasta, am creat proceduri și sisteme de control și monitorizare eficiente. În momentul livrării la poarta fabricilor noastre verificăm toate documentele de proveniență. Livrarea este acceptată în incinta unităților noastre doar după ce s-a demonstrat fără nici un dubiu proveniența sa legală. În acest fel, ne asigurăm că în unitățile noastre de producție doar lemnul însoțit de documente oficiale de proveniență este acceptat și prelucrat. Refuzăm în mod categoric achiziția lemnului provenit din parcuri naționale - chiar dacă aceasta este permisă din unele zone ale parcurilor naționale conform Codului Silvic. Orice furnizor care nu respectă regulamentele noastre sau care încalcă prevederile legale, pierde contractul cu noi iar livrarea acestuia nu este acceptată.

În acest moment există un material video care circulă în mediul online și care prezintă angajații mei filmați cu camera ascunsă. După cum puteți vedea, acest material video a fost editat. Angajații mei m-au asigurat că ei au menționat pretinsului vânzător că noi achiziționăm doar lemn legal. Am cerut de mai multe ori producătorilor acestui material video să ne ofere înregistrarea originală. Am încredere totală în echipa mea. Cu toate acestea, până la clarificarea definitivă a situației, am suspendat din funcție angajatul care este responsabil pentru aceste conversații.

Aș dori să invit toate organizațiile de mediu independente să se așeze cu mine la masa discuțiilor, pentru a identifica împreună propuneri de conservare a pădurilor și de promovare a silviculturii durabile. Și aceasta pentru că sunt dedicat din toată inima acestui scop."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.