Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO ALERTĂ Casa Albă anunță că Rusia va ataca în următoarele zile Ucraina: 'O invazie ar putea începe în orice moment'

Vladimir Putin

UPDATE

Printre țările care își îndeamnă cetățenii să plece se numără Țările de Jos, Japonia și Coreea de Sud. În avertismentul său, Letonia a citat „o amenințare serioasă la adresa securității reprezentată de Rusia”.

Știrea inițială

Aliaţii din cadrul NATO au avertizat, vineri, Rusia că un atac asupra Ucrainei va atrage sancţiuni masive, anunţă Guvernul de la Berlin, după conversaţia pe care preşedintele SUA, Joe Biden, a avut-o cu lideri ai ţărilor europene, printre care cei din Germania, Franţa, Marea Britanie şi România.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a discutat vineri, prin videoconferinţă, cu lideri ai ţărilor europene, printre care cancelarul german, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii Marii Britanii şi Italiei, Boris Johnson şi Mario Draghi, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, la conversaţie a participat premierul Canadei, Justin Trudeau, conform publicaţiei Der Spiegel. În plus, au participat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, scrie mediafax.ro.

"Aliaţii sunt determinaţi să aplice în mod coordonat şi rapid sancţiuni profunde împotriva Rusiei, în cazul în care va comite noi agresiuni împotriva suveranităţii şi integrităţii Ucrainei. Toate eforturile diplomatice au rolul de a îndemna Moscova să reducă tensiunile. Este vorba despre evitarea unui război în Europa", a declarat, după conversaţia prin videoconferinţă, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, citat de publicaţia Bild.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Joseph Biden, a afirmat vineri după-amiază că toate informaţiile arată că Rusia ar putea lansa o invazie în Ucraina în următoarele zile sau în următoarele săptămâni.

"O invazie ar putea fi lansată rapid", posibil înainte de sfârşitul Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat Jake Sullivan, citat de agenţia Associated Press. "Nu putem indica exact ziua în acest moment, nu putem indica ora, dar există o posibilitate foarte, foarte specifică. Există o puternică posibilitate de a fi lansată o acţiune, există o posibilitate specifică, într-un interval relativ apropiat ca timp, iar această evaluare se bazează pe ceea ce se întâmplă pe teren. Continuăm să observăm semnale privind o escaladare a situaţiei de către Rusia, inclusiv prin noi forţe trimise la frontiera Ucrainei. Aşa cum am spus anterior, suntem în intervalul în care o invazie ar putea începe în orice moment dacă Vladimir Putin decide să facă acest lucru.", a precizat Jake Sullivan.

''Nu spunem că a fost luată o decizie, că a fost luată o decizie finală de către preşedintele Putin'' a afirmat el, apreciind că o cale către detensionare este încă posibilă, în special prin diplomaţie.

''Mă aştept ca preşedintele Biden să vorbească la telefon cu preşedintele Putin, dar nu am nimic de anunţat în acest moment'', a declarat Jake Sullivan jurnaliştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.