Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Alertă în Republica Moldova: starea de urgență introdusă în domeniul energiei

BVB
Gaze

Prim-ministrul Moldovei Natalia Gavrilița a anunțat introducerea stării de urgență în domeniul energiei.

Ea a declarat, vineri, că starea de urgență este introdusă din cauza lipsei de gaz și a scăderii presiunii în sistemul de gaze al republicii. În acest sens, vineri va fi convocată o ședință a guvernului, iar apoi premierul va veni în Parlament pentru a cere introducerea unei stări de urgență.

„La Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri, situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Pe piața gazelor naturale din R. Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 milioane de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit doar de 67%. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Deoarece MoldovaGaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă”, a declarat premierul.

Apoi a continuat: „Obiectivul nostru este o achiziție de gaze naturale care să readucă presiunea de gaze naturale la un nivel normal. Din păcate, ieri, aceasta a scăzut sub limita acceptabilă.

Pentru a face această achiziție vom face 5 pași:

1. Vom intra în ședința Comisiei pentru situații excepționale. Comisia va audia raportul pe sector și va lua anumite decizii. Una din decizii va fi solicitarea de la Guvern și Parlament a instituirii Stării de Urgență.

2. Instituirea unui centru de dirijare în cadrul Inspectoratului General de Situații de Urgență.

3. Eu voi merge în Parlament unde voi explica motivul necesității de instituire a stării de urgență.

4. După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei de situații excepționale în care vom pune la dispoziția companiei EnergoCom resurse financiare și vom solicita de la traderi soluții cu oferte necesare.

5. Compania Enercocom va achiziționa volume de gaz natural care va veni în rețeaua de gaz națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală ca să putem asigura țara cu gaze.”

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popshoy, a declarat în cadrul unei ședințe de informare că Parlamentul va sprijini propunerea Guvernului de „a oferi guvernului pârghie pentru a gestiona criza energetică”.

La 13 octombrie, Guvernul din Moldova a anunțat o alertă ridicată în sectorul energetic din cauza penuriei de gaze. Țara a început să ia măsuri pentru economisirea gazului. În special, o serie de întreprinderi din complexul energetic, inclusiv centralele termice, au trecut parțial la păcură sau cărbune.

Cu o săptămână mai devreme, Moldovagaz a cerut consumatorilor să economisească gaze și, dacă este posibil, să treacă la combustibil alternativ. Moldova și Gazprom nu au convenit încă asupra unei alte prelungiri a contractului de gaze care a expirat la 30 septembrie. În această situație, părțile au decis prelungirea temporară a contractului în aceleași condiții pentru o lună. În același timp, în octombrie Moldova primește gaz la un preț de 790 dolari la 1.000 de metri cubi, în timp ce în septembrie prețul a fost de 550 dolari la 1.000 de metri cubi. Țara nu are suficient gaz, întrucât contractul din octombrie prevede furnizarea a doar 65% din volumul de care are nevoie Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.