Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO ALERTĂ În România se poate intra cu vaccin cu schema completă nu mai veche de 270 de zile

media.cancan.ro
Adriana Pistol

Adriana Pistol, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a confirmat că cine vrea să intre în România trebuie să prezinte un certificat de vaccinare dar nu mai vechi de 270 de zile pentru cei care au făcut doza primară: adică, două doze pentru Pfizer, AstraZeneca și Moderna, și o doză cu J&J. Cine a depășit acest termen, trebuie să prezinte fie test PCR, fie dovada trecerii prin boală. Cei cu doza booster au valabilitate până în 31 decembrie 2022.

DOCUMENTUL poate fi citit AICI

”Am lucrat pentru a implementa observațiile ca să avem garanția unui act normativ care să ofere claritate. În legătură cu certificatul digital european, există o decizie a UE care aduce modificări, în sensul că sunt considerate acceptate la circulația transfrontalieră certificatele care au dozele cu schema completă primară de vaccinare valabilitatea lor este definită la un număr de 9 luni.

Citește și: Adriana Pistol a prezentat noile modificări aduse la formularul de localizare al pasagerului (PLF)

Altfel spus, la trecerea prin vama românească, orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, dacă vine din Spaţiul Economic European şi Confederaţia elveţiană care să conste fie din test PCR valabil 72 de ore, aici nu s-a modificat nimic, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maximum 180 de zile, nici aici nu a intervenit o modificare, fie un certificat de vaccinare care, dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare, trebuie să fie valabil în această perioadă de 270 de zile. Pentru cei care au şi doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene şi ca urmare noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcţie de decizia finală a Comisiei Europene.

Pentru românii care vor să călătorească într-un stat membru al UE trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice certificatul de vaccinare și că se află în termenul de valabilitate: 270 de zile pentru cei cu schema primară, fără termen pentru cei care au doza booster.

Pe teritoriul României, orice persoană care vine dintr-o țară europeană va fi verificată dacă respectă una din cele 3 cerințe al CNSU: certificatul de vaccinare, trecere prin boală și test RT PCR.”, a spus Adriana Pistol.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, OUG referitoare la certificatul digital COVID, documentul care se solicită la intrarea în România, dar şi la circulaţia persoanelor în spaţiul Uniunii europene.

Autorităţile române au transpus, astfel, decizia Uniunii Europene conform căreia certificatul de vaccinare este recunoscut doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 de zile. Totodată, pe plan naţional, a fost prelungită perioada de valabilitate a certificatului, de la 30 iunie la 31 decembrie 2022.

De asemenea, Guvernul a aprobat modificări referitoare la formularul de localizare a pasagerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.