Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Alunecare de teren în Indonezia: echipe suplimentare de salvatori, trimise în zona unde 11 oameni au murit

alunecare teren

Echipe suplimentare de salvatori şi utilaje grele au fost trimise pe insula Serasan din Indonezia pentru căutarea celor câteva zeci de persoane care sunt în continuare date dispărute după o alunecare de teren mortală, au anunţat marţi autorităţile indoneziene, transmite AFP.

Echipele de salvatori au extras 11 cadavre din zona în care sătenii au raportat 15 decese, a declarat Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru managementul dezastrelor naturale, potrivit Agerpres.

Un număr de 47 de persoane sunt în continuare căutate, iar cel puţin alte 1.200 au fost nevoite să îşi găsească adăpost în altă parte în urma dezastrului, a adăugat el.

Alunecarea de teren s-a produs în regiunea izolată Natuna, situată între Borneo şi peninsula malaeziană.

Intemperiile şi cablurile de telecomunicaţii întrerupte au complicat operaţiunile de salvare pe insula cu o populaţie de aproape 8.000 de locuitori.

Imaginile furnizate de Agenţia de comunicaţii şi informaţii din Natuna prezintă case reduse la ruine şi copaci dezrădăcinaţi.

Paramedicii au aliniat sacii mortuari conţinând victimele şi au organizat rugăciuni.

Muhari a declarat marţi seară pentru AFP că "82 de salvatori sunt prezenţi pe insula Serasan. Alţi 15 vor sosi din Jakarta mâine (miercuri) pentru a-i ajuta".

Utilaje grele precum şi două elicoptere vor veni în sprijinul operaţiunilor de căutare a persoanelor dispărute şi pentru distribuirea ajutoarelor.

- Condiţii dificile -

Serviciile pentru intervenţii de urgenţă au fost nevoite să întrerupă de mai multe ori operaţiunile de salvare din cauza ploilor torenţiale. "Intensitatea ploilor este încă foarte mare în Serasan", a spus Muhari, adăugând că precipitaţiile abundente afectează insula de la sfârşitul lunii trecute.

"Siguranţa echipei de căutare este de o importanţă capitală în aceste condiţii", a subliniat el. "Continuăm să monitorizăm condiţiile meteorologice şi, dacă acestea se vor îmbunătăţi, vom relua căutările", a adăugat responsabilul.

De asemenea, salvatorii îşi concentrează eforturile de-a lungul unui drum situat în apropierea unei stânci unde aproape treizeci de case au fost îngropate de alunecarea de teren.

Muhari a declarat anterior că Agenţia pentru gestionarea dezastrelor naturale va trimite alimente şi corturi, precum şi sisteme de comunicaţii prin satelit pentru accelerarea distribuirii ajutoarelor.

În timpul sezonului ploios, Indonezia este predispusă la alunecări de teren, evenimente agravate de defrişări şi de ploile torenţiale. Acestea au provocat inundaţii în diferite regiuni ale arhipelagului.

Se aşteaptă ca frecvenţa dezastrelor naturale să crească în această ţară pe fondul schimbărilor climatice, potrivit unor experţi.

În partea indoneziană din Borneo, peste 17.000 de case au fost inundate, ceea ce a perturbat viaţa de zi cu zi a locuitorilor din districtul Banjar timp de o lună.

Malaezia vecină a fost şi ea afectată de ploi torenţiale, care au fost, de asemenea, urmate de inundaţii. Cel puţin patru persoane au murit şi aproape 41.000 au fost evacuate săptămâna trecută în mai multe state din această ţară.

În 2020, capitala Indoneziei, Jakarta, şi localităţile învecinate au suferit una dintre inundaţiile cele mai mortale din ultimii ani, aversele declanşând alunecări de teren masive. Cel puţin 67 de persoane au murit în acest dezastru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.