DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO| Asta e cea mai uşoară exoplanetă telurică: Greutatea sa este jumătate din cea a lui Venus

zmescience.com
venus exoplaneta L 98-59

O planetă telurică din afara sistemului nostru solar, a cărei masă este jumătate din cea a lui Venus, a fost detectată de astronomi, care au identificat totodată în acelaşi sistem stelar şi o exoplanetă ce ar putea să întreţină viaţa, informează joi DPA.

Acel corp ceresc teluric este cea mai uşoară exoplanetă detectată vreodată cu ajutorul unei tehnici care se bazează pe faptul că o stea nu rămâne într-o poziţie complet staţionară atunci când este orbitată de o planetă.

Cercetătorii au folosit datele obţinute de Very Large Telescope (VLT), administrat de Observatorul European Austral (ESO) în Chile, pentru a cerceta planetele din jurul unei stele apropiate de Soare, L 98-59, care se aseamănă cu planetele interioare ale Sistemului Solar, relatează Agerpres.ro.

Printre descoperirile lor se află o planetă acoperită de un ocean, precum şi o posibilă planetă aflată în zona locuibilă din acel sistem stelar.

Maria Rosa Zapatero Osorio, astronaut la Centrul de Astrobiologie din Madrid, una dintre autoarele studiului, a declarat: "Planeta din zona locuibilă ar putea avea o atmosferă, care ar putea proteja şi susţine viaţa".

Noul sistem stelar studiat, denumit L 98-59 după steaua sa, a devenit astfel o ţintă pentru viitoarele observaţii despre atmosferele exoplanetelor. Acel sistem stelar are în centrul lui o stea care se află la o distanţă de doar 35 de ani-lumină de Terra. El găzduieşte planete telurice, aşa cum sunt Terra şi Venus, aflate suficient de aproape de steaua lor pentru a fi considerate "planete calde".

Cu ajutorul VLT, observaţiile făcute de astronomi indică faptul că trei dintre acele planete ar putea conţine apă fie în interiorul lor, fie în atmosferele lor.

Cele mai apropiate două planete în raport cu steaua aflată în centrul sistemului stelar L 98-59 sunt probabil aride, deşi ar putea conţine şi ele cantităţi mici de apă, în timp ce 30% din masa celei de-a treia planete ar putea fi alcătuită din apă, fapt care o face pe acea exoplanetă să fie considerată "o lume oceanică", au precizat autorii studiului.

Astronomii au găsit totodată o altă exoplanetă, care nu mai fusese observată până acum în acel sistem stelar. Ei au identificat astfel cea de-a patra planetă a sistemului stelar L 98-59 şi bănuiesc că există şi cea de-a cincea, într-o zonă situată la o distanţă suficientă faţă de steaua ei pentru ca apa lichidă să poate să existe la suprafaţa sa.

"Avem indicii despre prezenţa unei planete telurice în zona locuibilă a acestui sistem stelar", a declarat Olivier Demangeon, cercetător la Institutul de Astrofizică şi Ştiinţe ale Spaţiului din cadrul Universităţii Porto din Portugalia, coordonatorul noului studiu.

Autorii cercetătorii consideră că acest studiu, publicat în revista Astronomy & Astrophysics, reprezintă o descoperire tehnică importantă, deoarece au putut să determine, folosind metoda vitezei radiale, că planeta internă mai apropiată în raport cu steaua din acel sistem stelar are doar jumătate din masa planetei Venus.

Astfel, ea a devenit cea mai uşoară exoplanetă măsurată vreodată folosind tehnica vitezei radiale, ce calculează oscilaţia unei stele provocată de impulsul gravitaţional minuscul generat de planetele care se învârt în jurul ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.