Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video - Au început lucrările la cea mai complexă și mai importantă autostradă din România: proiectul este unul gigant

sibiu pitesti

Construcția de autostrăzi din România a accelerat în ultimii ani și se realizează, după 30 de ani de așteptare, cele mai importante 2 proiecte: Autostrada Moldovei și Autostrada Sibiu Pitești. Tronsonul de la Sibiu la Pitești este cel mai complex și mai important proiect de infrastructură din România, asta pentru că va traversa munții Carpați. În prezent, mașinile circulă pe Valea Oltului, dar de multe ori traficul pe aici este unul de coșmar.

Autostrada Sibiu - Pitești va avea o lungime de 122 de km, este împărțită în 5 secțiuni, va lega Centrul și Vestul României de rețeaua europeană de autostrăzi, fiind parte importantă a Coridorului de Transport Pan-european nr. IV.

Şoseaua, care va traversa Defileul Oltului prin 50 de tuneluri, poduri şi viaducte, ar trebui să fie finalizată până în 2028. Practic, noua autostradă va merge pe deasupra râului Olt și va lega, prin tuneluri, trecerea munților Carpați.

Când va fi finalizată, această autostradă va asigura o conexiune pe autostradă care va traversa întreaga Românie și vom putea merge exclusiv pe autostradă de la Arad la Constanța.

La ce se lucrează în prezent

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Scrioșteanu, a explicat stadiul lucrărilor din acest moment.

”Antreprenorul execută, în condiții de iarnă, următoarele lucrări pe întregul amplasament al proiectului:

- se execută lucrări de excavație aferente celor două fire ale tunelului, respectiv ieșirea din tunel pe sensul Sibiu-Pitești (denumit conform tradiției de către antreprenor, tunelul Daniela) și intrarea în tunel pe sensul Pitești-Sibiu (tunelul Alina)

- au fost executați 150 metri de tunel pe firul - au fost executați 81 metri de tunel pe firul intrării în tunel, sensul Pitești-Sibiu

- au fost forați, armați și betonați 13.700 ml din 20.500 ml de piloți necesari structurilor aferente acestui tronson de autostradă

- au fost executate fundațiile pentru 4 din cele 16 podețe

- se lucrează la instalarea poligonului pentru producerea de elemente prefabricate în șantier

- au fost executate drumurile tehnologice în proporție de 87%

- se execută lucrări de terasamente pe un sector al proiectului

- se execută lucrări de deviere a DJ678

- se execută lucrări de consolidare a terenului între km 83+580 și km 84+040

- se execută lucrări aferente structurilor

- continuă relocarea rețelelor de utilități publice de gaz, electricitate, canalizare și apă menajeră

Antreprenorul dispune în șantier de 360 muncitori și 150 utilaje, iar dacă buna mobilizare a acestuia se menține, va fi o nouă lucrare de infrastructură rutieră care se va finaliza înainte de termenul contractat.

Tunelul Momaia va avea o lungime de 1,3 km și va fi format din 2 galerii principale separate, Daniela și Alina, câte una pentru fiecare sens de mers. Va fi realizat în conformitate cu normativele și directivele europene, iar printre particularități regăsim:

- câte 2 benzi pe sens și acostamente

- sistem de ventilație

- sistem de evacuare

- iluminat public

- sistem de comunicare

- câte o clădire la intrare și ieșire, pentru controlul și operarea tunelului

Reamintesc faptul că la construcția celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, cu echipe de specialiști aduși din Austria, împreună cu muncitori din România, care utilizează noua metodă austriacă NATM , folosind tehnologie de ultimă generație.

- Secțiunea 4: Tigveni – Curtea de Argeș are o lungime de circa 10 km, iar pe această secțiune vor fi realizate 13 lucrări de artă, dintre care 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. Cuprinde și construcția unui nod rutier la Țigveni, care va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu - Pitești.

- Acest tronson face parte din cel mai important proiect de infrastructură rutieră prevăzut în Programul Investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021 și, totodată, prevede cele mai complexe lucrări, având în vedere dificultatea dată de zona montană în care se află traseul autostrăzii, fiind și prima trecere la nivel de autostradă peste Carpați.”, arată oficialul din Ministerul Transporturilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.