Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Avion supersonic, incendiat pe un aerodrom din Rusia - Autoritățile au aflat de pe rețele de socializare (presă)

su-24

Un sabotor necunoscut a pătruns pe un aerodrom din Rusia și a dat foc unui avion supersonic, iar autoritățile locale nu au știut că s-a întâmplat până când nu au aflat de pe rețelele de socializare, conform relatărilor presei ruse independente, notează Business Insider.

Imagini cu aeronava în flăcări au apărut luni pe canalul Telegram al Legiunii pentru Libertatea Rusiei, o organizație ucraineană formată din militari transfugi din Rusia și Belarus.

Avionul avariat, un model Su-24, era staționat în apropierea orașului Novosibirsk, în Siberia, potrivit postării de pe Telegram. Novosibirsk se află la aproximativ 3.000 de kilometri est de linia frontului din Ucraina.

Canalul a precizat că avionul de bombardament era programat pentru reparații și a dat vina pe "partizani necunoscuți" pentru atac.

Consilierul guvernamental ucrainean Anton Geraschenko a postat marți și el pe Twitter videoclipul. Poliția locală a descoperit apoi videoclipul online, a relatat publicația rusă independentă Baza.

Când forțele de securitate au vizitat uzina de aviație din Novosibirsk, au găsit pe pistă un "Su-24 din 1990 ars, cu semne de incendiere", potrivit Baza. Pentru a avea acces la avionul "scos de la naftalină", piromanii au spart gardul uzinei de aviație, a adăugat publicația.

Însă aceasta a relatat că, în ciuda afirmațiilor Legiunii pentru Libertatea Rusiei potrivit cărora Su-24 a fost "complet distrus", aeronava nu a fost "deteriorată în mod deosebit". În schimb, au fost găsite urme de lichid inflamabil pe șasiul avionului, potrivit Baza.

Nu este clar dacă această aeronavă era în serviciu la momentul atacului incendiar. Su-24 este încă utilizat în mod activ de forțele aeriene rusești, dar a fost introdus în anii 1970 și este înlocuit de noul Su-34.

Un atac similar, raportat în martie

O versiune de recunoaștere a Su-24, echipată cu camere și senzori în loc de arme, a fost folosită pe scară largă de Rusia pentru a cerceta apărarea aeriană ucraineană înainte de începerea războiului.

Legiunea Libertatea Rusiei a raportat un atac incendiar similar în martie, postând un clip de 14 secunde cu un Su-27 care arde în regiunea estică Primorsky Krai.

Autoritățile ruse au catalogat Legiunea Libertatea Rusiei drept grup terorist pe 16 martie. La scurt timp după aceea, Moscova a trimis în judecată aproximativ 20 de ruși pentru că au încercat să se alăture organizației, potrivit agenției media de stat Tass.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii trimisă de Insider în afara orelor obișnuite de lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.