Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Președintele Azerbaidjanului spune că a cucerit al doilea oraș ca mărime din Karabah: Armenia neagă informațiile azere

Azerii au sărbătorit pe străzile din Baku după ce președintele Ilham Aliyev a anunțat duminică că forțele țării sale au capturat Shusha, al doilea oraș ca mărime din enclava Nagorno-Karabakh, anunță Reuters. Oficialii armeni au negat că orașul ar fi fost capturat.

Shusha, pe care armenii îl numesc Shushi, are o importanță culturală și strategică pentru ambele părți și este situat la 15 km sud de cel mai mare oraș al enclavei, scrie mediafax.ro.

Citește și: Ludovic Orban, după discuțiile cu Nicușor Dan: Trebuie toţi producătorii autohtoni care au marfă românească să aibă această posibilitate să vândă în spaţiile deschise

Cel puțin 1.000 de oameni au murit în cele aproape șase săptămâni de lupte din jurul Nagorno-Karabakh, o enclavă muntoasă recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar populată și controlată de etnici armeni.

„(Această zi) va deveni o zi grozavă în istoria Azerbaidjanului”, a spus Aliyev, anunțând că trupele din Baku au luat Shusha / Shushi.

Citește și: Jurnalistul Radu Tudor trage semnalul de alarmă! Iată ce animale sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor

La Baku, azerii s-au adunat în număr mare pentru a sărbători, fluturând steaguri și scandând lozinci, în timp ce șoferii claxonau.

Oficialii din regiunea Nagorno-Karabakh și din Ministerul Apărării din Armenia au respins anunțul lui Aliyev.

Citește și: Bilanțul Guvernului PNL la un an de guvernare: Considerăm că ne-am atins toate punctele asumate prin programul de guvernare

„Shushi rămâne un vis inaccesibil pentru Azerbaidjan. În ciuda distrugerilor grele, cetatea rezistă loviturilor inamicului ”, a declarat Serviciul de Urgență din Nagorno-Karabakh.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că luptele grele pentru respectiva zonă continuă, în timp ce Armata de Apărare din Nagorno-Karabakh a declarat că a respins mai multe încercări ale părții azere de a intra în oraș.

Citește și: Ludovic Orban, după discuțiile cu Nicușor Dan: Trebuie toţi producătorii autohtoni care au marfă românească să aibă această posibilitate să vândă în spaţiile deschise

Împulsionat de sprijinul turc, Azerbaidjanul are avantaj în cele mai sângeroase lupte din ultimii 25 de ani din Caucazul de Sud. În puțin peste o lună a preluat o mare parte din terenul din Nagorno-Karabakh, pe care l-a pierdut într-un război anterior în anii '90.

Orașul ar putea servi drept post cheie pentru un atac azer asupra celui mai mare oraș al enclavei, Stepanakert. Ambele orașe au fost intens bombardate în ultimele zile. Ministerul Apărării din Azerbaidjan a afirmat că acuzațiile potrivit cărora ar fi bombardat zone civile ar fi „dezinformare”.

Citește și: Jurnalistul Radu Tudor trage semnalul de alarmă! Iată ce animale sunt purtătoare ale unei versiuni mutante de SARS-CoV-2 ce poate fi transmisă oamenilor .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.