Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Bill Gates recomandă o carte de excepție: 71 lucruri pe care trebuie să le știți despre lume

Mediafax
Bill Gates

Bill Gates prezintă volumul „Numerele nu mint: 71 lucruri pe care trebuie să le știți despre lume”, semnat de Vaclav Smil. Omul de afaceri are o abordare aparte și prezintă cartea într-o filmare, având multe grafice și explicații.

„Vaclav Smil este autorul meu preferat, dar uneori ezit să recomand cărțile sale altor persoane. Scrierea sa, deși briliantă, este adesea prea detaliată sau obscură pentru un public general (gândurile adânci pe obiceiurile japoneze de luat masa sau pe gazul natural pot fi o vânzare dificilă chiar și pentru cei mai inteligenți și mai atenți cititori). Totuși, sunt un fan suficient de mare pentru a le spune prietenilor și colegilor despre cărțile sale, chiar dacă știu că cei mai mulți dintre ei nu vor accepta recomandările mele.

De aceea am fost încântat când Vaclav și-a lansat cea mai accesibilă carte de până acum. Numerele nu mint: 71 lucruri pe care trebuie să le știți despre lume, care a apărut în toamna anului trecut, ia tot ceea ce face ca scrisul său să fie excelent și să fie redus într-un format ușor de citit. Recomand această carte oricui îi place să învețe.

Aceasta este cartea în care probabil Vaclav a pus cele mai multe informații vreodată într-o carte și totuși este de departe cea mai digerabilă. Fiecare capitol are doar câteva pagini și acoperă una dintre cele 71 de fapte menționate în titlu. Iată trei care mi s-au părut deosebit de interesante:

1. Puteți mulțumi glandelor sudoripare pentru creierele noastre mari.

Oamenii sunt marii campioni ai transpirației. Putem elimina căldura din corpul nostru prin transpirație mai bine decât orice alt mamifer (parțial pentru că avem foarte puțin păr). Vaclav scrie: „În cursa vieții, noi oamenii nu suntem nici cei mai rapizi, nici cei mai eficienți. Dar, datorită capacităților noastre de transpirație, suntem cu siguranță cei mai persistenți. ”

Strămoșii noștri au avut o rezistență mai bună decât animalele pe care le-au vânat pentru hrană, ceea ce le-a permis să curgă surse bogate de proteine ​​care au furnizat combustibil pentru creierul nostru să se dezvolte. Data viitoare când te simți nenorocit într-o zi fierbinte, gândește-te doar la felul în care toată transpirația pe care o faci este motivul pentru care ești atât de deștept!

2. Francezii beau mult mai puțin vin decât obișnuiau.

„Viticultura, consumul de vin și exporturile de vin au fost stabilite de mult timp ca unul dintre semnificanții cheie ai identității naționale” în Franța, scrie Vaclav. În 1926, francezul mediu a băut 136 de litri de vin (sau mai mult de 35 de galoane). Dar până în 2020, cifra respectivă se micșorase la doar 40 de litri.

Ideea că consumul de vin francez este acum la o treime din ceea ce era acum un secol este uimitoare pentru mine, din cauza a ceea ce ar putea dezvălui despre modul în care societatea se schimbă. În timp ce tinerii francezi consumă mai puțin alcool în general, consumul de apă minerală și de izvor s-a dublat din 1990. Asta înseamnă că francezii devin mai conștienți de sănătate? Viața a fost atât de sumbră în anii 1920 încât oamenii au trebuit să bea? Oamenii au înlocuit consumul de vin cu alte diversiuni, cum ar fi privirea la televizor sau navigarea pe web? Îmi place cum această carte te obligă să te gândești la povestea din spatele unei statistici aparent de nișă.

3. Anii 1880 ar putea fi cel mai important deceniu din istoria omenirii.

Unul dintre lucrurile mele preferate despre scrierea lui Vaclav este abilitatea sa de a pune istoria în context. Deși este tentant să vedem epoca în care trăim acum ca pe o perioadă de inovație fără precedent, el susține că anii 1880 au văzut adevăratul boom tehnologic. Deceniul a cunoscut descoperirea energiei electrice și a motorului cu ardere internă - împreună cu inovații oarecum mai puțin semnificative, dar încă importante, cum ar fi stiloul, bicicleta modernă și Coca-Cola.

Vaclav consideră că progresul vine mai degrabă în formă decât în ​​flux constant. Omenirea va trece prin perioade lungi în care totul rămâne la fel și apoi va apărea o nouă invenție care declanșează o perioadă rapidă de schimbare. De exemplu, descoperirea lui Thomas Edison a permis crearea liftului electric în 1889. Aceasta, la rândul nostru, ne-a permis să construim clădiri mai înalte ca zgârie-nori, deoarece oamenii nu ar mai trebui să se bazeze pe scări pentru a ajunge la ultimul etaj.

Dacă citești cartea și îți place, s-ar putea să te bucuri și de cea mai recentă carte. Se uită la modul în care societățile sunt modelate de schimbările demografice, agricole, economice și de utilizare a energiei. Nu este la fel de accesibilă ca volumul de față, dar subiectul este atât de interesant încât cred că oamenii vor găsi că merită.

Vaclav găsește la fel de multă bucurie și fascinație în privirea către trecut ca oricine altcineva pe care îl cunosc. Ca cineva care tinde să fie optimist cu privire la tehnologie - poate chiar prea optimist uneori - apreciez modul în care scepticismul său natural cu privire la inovația viitoare îmi păstrează perspectiva realistă. Dacă căutați pe cineva care să vă ajute să înțelegeți cum se leagă istoria, nu puteți face mai bine decât Vaclav - iar „Numerele nu mint” este un loc minunat pentru a începe”, a spus Bill Gates.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.