Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Cântăreaţa de operă Pretty Yende, primul artist african care va susţine un recital solo în timpul încoronării unui monarh britanic

townandcountrymag.com
regele charles

Soprana sud-africană Pretty Yende l-a întâlnit prima dată pe regele Charles atunci când a fost invitată să cânte la Castelul Windsor de Royal Philharmonic Orchestra, anul trecut. Sâmbătă, ea va interpreta o arie solo în timpul ceremoniei de încoronare a suveranului britanic, informează Reuters.

"Sunt prea entuziasmată pentru a avea emoţii. Este o perioadă incredibilă din viaţa mea, ca femeie tânără, ca cetăţean al Africii de sud, ca artist, inima mea este inundată doar de sentimentul bucuriei", a declarat interpreta de operă, potrivit Agerpres.

La câteva luni după ce a cântat la Castelul Windsor, un apel telefonic i-a întrerupt repetiţiile la Opera de Stat din Viena, iar Pretty Yende, în vârstă de 38 de ani, a fost întrebată dacă şi-ar dori să cânte şi la ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, care va avea loc la Londra, pe 6 mai.

"Bănuiesc că acel prim concert a fost audiţia mea", a spus artista sud-africană, amintindu-şi de seara petrecută la Castelul Windsor, într-un interviu acordat în culisele Operei de Stat din Viena.

"Atunci a fost prima dată când l-am întâlnit pe rege. A fost foarte amabil, foarte cald", a dezvăluit ea.

Pretty Yende este primul artist de pe continentul african care va susţine un recital solo în timpul încoronării unui monarh britanic. Milioane de oameni vor urmări acest eveniment la televizor, alcătuind cel mai mare public din cariera de până acum a interpretei sud-africane şi, totodată, "un vis devenit realitate".

Pretty Yende a crescut ascultând muzică gospel la biserica din oraşul ei natal, Piet Retief, din estul Africii de Sud. Ea îşi aminteşte serile muzicale petrecute alături de familia ei în timp ce spăla vasele după cină.

Însă lungile plimbări spre biserică alături de bunica ei astmatică au reprezentat momentul în care Pretty Yende, pe atunci în vârstă de cinci ani, şi-a cristalizat dorinţa de a deveni cântăreaţă.

"Atunci când făceam o pauză, deschidea cartea de psalmi din biserica noastră şi mă învăţa acele cântece", a dezvăluit artista, care spune şi că îi era foarte teamă când era rugată să cânte în faţa întregii congregaţii. "Eram foarte timidă..., dar nu voiam să o dezamăgesc pe bunica mea", a adăugat ea.

În 2001, la vârsta de 16 ani, a descoperit opera clasică prin intermediul unei reclame TV şi l-a rugat pe un profesor de la şcoală să o înveţe această artă.

Pasiunea ei pentru operă a dus-o în Letonia şi, apoi, în Italia, ţară în care a trăit mai mulţi ani. A cântat pe scenele unor companii de operă din lumea întreagă şi şi-a lansat albumul de debut în 2016.

La ceremonia de încoronare, Pretty Yende va interpreta "Sacred Fire", o arie scrisă de compozitoarea Sarah Class special pentru această ocazie.

"Pentru mine, este o chestiune de suflet, indiferent dacă eşti un rege, o prinţesă sau doar o fată din Africa, atunci când cânţi la încoronarea unui rege", a adăugat soprana sud-africană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.