DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Carmen Dan, despre alegeri: 'Votul a fost îngreunat de organizarea simultană a celor două procese electorale'

carmen dan

Ministrul Carmen Dan subliniază, în analiza activităților MAI privind organizarea alegerilor, că procedura de vot a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două scrutine, dar și de funcționarea defectuoasă a tabletelor din secții și slaba instruire a operatorilor, informează MEDIAFAX.

Potrivit analizei privind organizarea, de către Ministerul de Interne, a alegerilor pentru europarlamentare și referendum din 26 mai în țară, Autoritatea Electorală Permanentă a organizat 18.730 de secții de votare, cu peste 100 mai multe decât la alegerile parlamentare din 2016.

„Apreciem că, procedura de vot a fost îngreunată de organizarea simultană a celor două procese electorale și de funcționarea deficitară a SIMPV concretizată în timpii ridicați necesari validării CI-urilor, slaba instruire a operatorilor de tablete din secțiile de votare și multitudinea de semnale eronate privind posibile cazuri de vot multiplu”, se arată în analiza semnată de ministrul de Interne, Carmen Dan.

Citește și: SURSE De ce și-ar fi executat, de fapt, Viorica Dăncilă omul – Informații EXCLUSIVE despre demiterea lui Remus Borza

„În săptămâna premergătoare desfășurării celor două procese electorale, respectiv în data de 23 mai 2019, a fost organizată o nouă ședință a Comisiei Tehnice Centrale. Cu această ocazie a fost trecut în revistă stadiul îndeplinirii sarcinilor care revin fiecărei instituții și au fost puse la punct ultimele detalii organizatorice. În cadrul ședinței a fost făcut un apel ferm la toți participanții la aceste procese electorale - cei implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, competitorii electorali și alegători - să dea dovadă de corectitudine și de bună credință”, mai spune analiza.

În sursa citată se mai arată că la ședința de dinaintea alegerilor a fost subliniat faptul că efectivele MAI nu au atribuții cu privire la operațiunile de votare sau la ceea ce se întâmplă în secțiile de votare.

„În preziua votului, Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la anumite situații care ar putea apărea pe parcursul desfășurării votului și care impun un mod unitar de consemnare în procesele verbale privind rezultatele votării. Este vorba de părăsirea localului de vot cu buletinul de vot, lăsarea buletinului de vot în cabina sau neintroducerea de către alegatori în urnele de vot a buletinelor de vot primite. Acest tip de acțiuni care constituie încălcări ale legii ar fi putut afecta cheile de control utilizate pentru înregistrarea proceselor verbale privind rezultatele votării, sens în care Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze și să stabilească o procedură unitară de urmat. Prin răspunsul comunicat Ministerului Afacerilor Interne, Biroul Electoral Central nu a apreciat necesară adoptarea unei circulare în sensul aspectelor sesizate”, mai arată sursa citată.

În ziua votului, a fost sesizată o anumită particularitate în legătură cu semnalările primite la Ministerul Afacerilor Interne din Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă bomba! Dorește închisoare pe viață pentru aceste persoane

„Astfel, în primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situații de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la instituția noastră, întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la fața locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidențiază posibile erori în operarea tabletelor din secțiile de votare de către operatorii acestora. Tipul acesta de situații s-au multiplicat pe parcursul zilei de votare, ajungându-se ca la finalul votului să fie înregistrate 9.282 de semnalări privind posibile cazuri de vot multiplu, iar din cele peste 2.600 de cazuri verificate, au fost infirmate deja peste 1.600. Toate sesizările primite au fost date Poliției și sunt încă în proces de verificare”, se mai punctează în sursa citată.

În aceste condiții, spune Carmen Dan în raport, MAI a transmis către Serviciului de Telecomunicații Speciale o corespondență în care sesizează această situație de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate și opțiunile de vot ale alegătorilor - pentru unul sau ambele procese electorale.

În ceea ce privește siguranța votului asigurată de către polițiști la alegerile din 26 mai au fost înregistrate 406 incidente electorale, cu 14,16% mai puține față de ziua alegerilor parlamentare din anul 2016.

„Dintre acestea, 86 au vizat infracțiuni, cu 17,3% mai puține, pentru care sunt cercetate 37 persoane. Totodată, au fost aplicate 46 sancțiuni contravenționale, din care 15 amenzi cu o valoare de 7.600 lei, față de 64 sancțiuni contravenționale, din care 29 amenzi cu o valoare de 26.100 lei”, arată sursa citată.

La capitolul concluzii, Carmen Dan arată că Ministerul de Interne a desfășurat, potrivit competențelor legale, activități pentru asigurarea derulării procesului electoral în condiții normale.

Citește și: Aflat în spatele gratiilor, Liviu Dragnea primește o nouă lovitură! Marele său proiect, dinamitat!

„Structurile M.A.I. au asigurat, prin modul de dispunere și intervenție, derularea întregului proces electoral într-un climat de siguranță ridicat, fără înregistrarea de disfuncționalități sau sincope majore, în condițiile unei participări ridicate a persoanelor cu drept de vot, de aproximativ 50% la alegerile europarlamentare, respectiv de peste 41% la referendum. În acest fel, a fost garantată îndeplinirea obiectivului asumat de Guvernul României privind desfășurarea în condiții de transparență și corectitudine”, mai arată sursa citată.

Pe parcursul derulării votului, a funcționat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi prevenire a votului multiplu, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a înregistrat în ziua scrutinului 9.282 semnalări privind posibile incidente electorale specifice. Toate aceste semnalări au fost și sunt în continuare verificate de către Poliție.

Din verificarea a peste 2.600 de cazuri semnalate, până în prezent au fost infirmate peste 1.600 de cazuri.În urma verificărilor efectuate de structurile specializate ale M.A.I. în ziua votului a rezultat că în 31 de situații sunt suspiciuni cu privire la comiterea unor fapte de natură penală în ce privește frauda la vot, din care: fapta de a vota fără drept – 18 evenimente; fapta de a vota de două sau mai multe ori – 13 evenimente, mai punctează ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.