Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - CCR, lovitură grea pentru Parlament: meciul câștigat de Guvern

CCR

Judecătorii Curții Constituționale au acceptat Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii dialogului social nr.62/2011, obiecție formulată de Guvernul României.

Obiecția Guvernului se referă la amendamentul adoptat în Camera Deputaților prin care liderii sindicali nu pot fi concediați. Deputații au fost de acord cu autorii proiectului de lege, care argumentează că liderii de sindicat sau reprezentanții acestora, spre deosebire de sindicaliștii obișnuiți, intră mai des în contact direct cu reprezentanții angajatorilor, de multe ori în situații conflictuale, fiind astfel mai expuși la măsuri represive din partea conducerii unei companii.

“Este interzisă, sub sancțiunea nulității absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatelor pe toată durata mandatului, precum și pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia, pentru motive care nu țin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce țin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariații din unitate”, se arată în proiectul de lege adoptat în Camera Deputaților.

La finele anului trecut, Curtea Constituțională stabilise că că articolul din Codul Muncii care prevede că liderii de sindicat nu pot fi concediați este neconstituțional. Curtea a motivat că ei trebuie să beneficieze de protecție pentru activitatea sindicală depusă, și nu pentru cea profesională, de bază. În ciuda soluției dată de CCR în 2015, parlamentarii tot au adoptat amendamentul, care acum a fost respins de CCR.

"Concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat” - este articolul care a fost declarat neconstituțonal.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.