Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cea mai mare felină din Europa are în România una dintre cele numeroase populații de pe continent

captura Romsilva
ras in zapada

Parcul Natural Bucegi asigură faunei bogate toate condițiile de liniște, hrană și adăpost. Râșii par să se simtă excelent aici. Un exemplar a fost surprins de o cameră de monitorizare a faunei.

Înregistrarea a fost postată pe Facebook de Romsilva.

„Râs într-o mică pauză într-o pădure a Parcului Natural Bucegi. Râsul este cea mai mare felină din Europa, iar România are una dintre cele mai mari populații de râs de pe continentul nostru”, explică Regia Națională a Pădurilor - Romsilva în descrierea care însoțește imaginile distribuite miercuri.

În România, râsul carpatin are, oficial, populaţia cea mai bine reprezentată (după cele din Rusia). Este cel mai des întâlnit între 800 şi 1.500 de metri și este considerat monument al naturii, fiind protejat de lege şi ocrotit în rezervaţiile şi în arealele pe care le ocupă.

Supranumit „Puma Carpaţilor”

Cea mai mare „pisică” a continentului nostru trăieşte „de-a lungul lanţurilor muntoase din sud-estul şi centrul Europei, dar şi din nordul sau estul continentului, până în pădurile boreale ale Rusiei, apoi Centrul Asiei şi platoul Tibetan. Din cele 9.000 – 10.000 de exemplare de râşi care trăiesc în Europa, 1.200 – 1.500 sunt în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate”, după cum se menţionează într-un documentar realizat de World Wide Fund for Nature (WWF), despre felina emblematică a Carpaţilor.

Supranumit „Puma Carpaţilor”, al treilea mare prădător al Europei, după urs şi lup, interferează rareori cu omul.

Se deplasează fără zgomot

Râșii, animale foarte discrete și greu de observat în libertate, se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare.

Zona este arie protejată

Parcul Natural Bucegi este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN, situată pe teritoriile administrative ale județelor Brașov, Dâmbovița și Prahova.

Situat în centrul țării, parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri, și este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.