Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Cele mai rare monede româneşti, scoase la licitaţie

irishcentral.com
monede aur

Peste 500 de monede, organizate cronologic, care ilustrează istoria României, sunt scoase la licitaţie, pe 11 octombrie, într-un eveniment dedicat numismaticii româneşti de Artmark.

„Licitaţia unei Colecţii de Numismatică aproape Completă” parcurge mai multe epoci ale monedelor circulate în spaţiul românesc, martore la ascensiunea şi decăderea imperiilor, la formarea statelor române, la proclamarea independenţei, la formarea regatului României, ajungând până în aşa-zisa Epocă de Aur, conform news.ro.

Licitaţia din 11 octombrie reuneşte monede într-o stare de conservare bună, foarte bună sau impecabilă, din care nu mai puţin de 28 de monede gradate în top pop (cea mai bună stare de conservare cunoscută pentru moneda de referinţă), 123 de monede din argint şi 23 de piese de aur.

O piesă de importanţă majoră în domeniul numismaticii este moneda de 5 lei din 1881 cu şase stele şi şase raze pe muchie. Este cea mai rară variantă a monedelor cu această valoare nominală, fiind considerată de specialiştii români şi internaţionali un reper de referinţă pentru numismatica românească. Rara monedă, din argint, în bună stare de conservare, are un preţ de pornire de 4.000 de euro (raportat la o valoare de piaţă de 15-20 de mii de euro). Alte piese foarte căutate de colecţionari şi cercetători în domeniul numismaticii, indiferent dacă prezintă defecţiuni sau defecte de batere monetară, sunt cele două variante ale monedei de 5 lei din 1883, gradate drept necirculate, cu MS 62. Preţul de pornire pentru o variantă este de doar 100 de euro.

Valoarea unei monede este stabilită de vechime, raritatea seriei, starea de conservare, dar şi de evenimentul sau personalitatea pe care o ilustrează. Un exemplu în acest sens este moneda 100 lei din 1922, gradată MS 62 (mint state) din aur, care ilustrează figura Regelui României Ferdinand I şi care are preţul de pornire de 5.000 de euro, fiind printre cele mai valoroase piese din licitaţie. Totodată, se remarcă în licitaţie şi o serie de monede din aur de la 1906, un an istoric excepţional din punct de vedere al regalităţii, fiind momentul jubiliar al aniversării celor 40 de ani de domnie ai primului rege al României.

Licitaţiile dedicate numismaticii româneşti, organizate de Casa de Licitaţii A10 by Artmark, reprezintă nu doar o ocazie pentru punerea în circulaţie a unor monede rare, dar mai ales, în aceşti primi ani de promovare transparentă către piaţă a unor selecţii de monedă românească, dintâia etapă în dezvoltarea pieţei româneşti de profil, iar pentru colecţionarii români şi străini, oportunitatea achiziţionării primare a unor monede a căror lichiditate va creşte în anii ce vin, o dată cu investibilitatea acestora, pe măsura organizării moderne a pieţei.

Colecţia de monede poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 11 octombrie, ora 19:00, va avea loc în format hibrid: online pe platforma Artmark Live 2.0 şi în sala de licitaţii a Casei de Licitaţii A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.