Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cristian Ghinea cheamă primarii la el: 'Să nu mai apară suspiciuni că dăm la anumite partide şi nu dăm la alte partide'

Inquam Photos / Octav Ganea
Cristian Ghinea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, se aşteaptă ca primarii să vină cu proiecte care să dezvolte "în mod realist transportul electric", menţionând că alocările pentru autobuze vor fi condiţionate de crearea unor benzi de circulaţie dedicate, astfel încât "chiar să fie fezabil pentru foarte multă lume să ia autobuzul".

"20% din alocările pentru UAT (unitate administrativ teritorială) vor trebui date pentru proiecte de calitatea aerului. Şi mă aştept de la primari să vină cu proiecte care să dezvolte în mod realist transportul electric. Şi trebuie nu doar să cumpărăm autobuze. Asta este uşor de făcut până la urmă. Vom condiţiona aceste alocări pentru autobuze electrice de crearea unor benzi de circulaţie dedicate, astfel încât chiar să fie fezabil pentru foarte multă lume să ia autobuzul. Deci, 20% vor fi pentru calitatea aerului din alocările către oraşe şi municipii, nu şi către comune, că acolo sunt alte probleme", a menţionat vineri, în briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

Întrebat cu ce a venit la muncă, fiind "Vinerea Verde", acesta a spus că s-a deplasat cu "maşina de la Minister", precizând că nu este electrică.

"Eu am scuză că ministerul meu este departe. Este dincolo de Casa Scânteii şi era foarte greu să merg cu trotineta astăzi, când aveam de aprobat PNRR-ul (Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă) cum fac în alte dăţi", a mai spus ministrul.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

Întrebat despre proiectele pentru localităţi, precum cel al Primăriei Capitalei, Cristian Ghinea a subliniat că "nu suntem la momentul de a discuta despre proiecte concrete".

Municipalitatea a depus proiecte privind dezvoltarea mobilităţii, protecţia mediului, sănătate, termoficare, educaţie şi protecţie socială care însumează 7 miliarde de euro şi care pot fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, declarase, la începutul acestei luni, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: ‘Presiunea externă nu mai permitea menținerea SIIJ în forma actuală. Miza devenise ce va veni după SIIJ’

"Nu suntem la momentul de a discuta despre proiecte concrete. Sunt proiecte concrete trecute cu titlul de simplificare la partea de transporturi pentru că acolo chiar sunt pregătite. Trebuie să spunem românilor din Moldova că PNRR este şansa de a lega Moldova cu autostrăzi, că Proiectul A7 este înaintat şi că va fi finanţat din PNRR şi că vom începe A8. Acum, eu am primit cu admiraţie fişele de idei trimise de aceşti primari. Ca locuitor al Bucureştiului am admirat propunerile pe care le-a făcut Primăria, acel plămân verde al Bucureştiului ar fi o idee superbă. Trebuie evident să contribuie şi judeţul Ilfov la acest plămân verde. Ideea refacerii Dâmboviţei într-un stil verde, din nou, ca locuitor al Bucureştiului m-aş bucura. Nu este momentul trecerii acum a proiectelor pe localităţi, cu excepţia - aş vorbi de domnul Boc - metroul din Cluj este în continuare propus spre finanţare. Fiecare UAT (unitate administrativ teritorială) va avea o bucăţică a sa pe care se poate baza, astfel încât să nu mai apară suspiciuni că dăm la anumite partide şi nu dăm la alte partide. Va fi o împărţire pe categorii de localităţi. În interiorul localităţilor vor lua toţi. Cei care nu pot vor urma să piardă banii la o redistribuire către cei care pot. Dar, iniţial, şansa va fi al fiecărui UAT", a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citește și: Măsurile restrictive și vaccinarea au eșuat în Germania: Crește alarmant numărul de infectări. Expert în sănătate – ‘Trebuie să revenim la izolare’

Cristian Ghinea a mai spus că toate autostrăzile din PNRR trebuie finalizate până în 2026. "Ministrul Cătălin Drulă mă asigură că proiectele sunt mature şi că pot intra la finanţare, la construcţie destul de rapid încât să îl terminăm în 2026 plus două capete din A8 care leagă Iaşi de Transilvania", a mai spus ministrul Investiţiilor.

Guvernul a discutat în şedinţa de vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a subliniat că, după bugetul de stat, acesta a fost "al doilea test" al coaliţiei guvernamentale, care arată "foarte clar" că aceasta este "unită, puternică şi pusă pe treabă pentru următorii ani de zile".

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’ .


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.